Liberalii din Consiliul Local Caransebeş lămuresc lucrurileCa urmare a evenimentelor petrecute luni, 22 iulie, și marți, 23 iulie, în Consiliul Local Caransebeș, dar și din respect pentru cetățenii municipiului, care trebuie să fie informați pentru o imagine cât mai clară a celor întâmplate, grupul consilierilor locali ai PNL Caransebeș a ţinut să facă unele precizări.
Astfel – se arată într-un comunicat de presă remis redacţiei –, luni 22 iulie, la convocarea primarului Felix Borcean, 7 din cei 10 consilieri PNL s-au prezentat la ședința ordinară, o ședință a cărei ordine de zi nu a fost aprobată. De ce? Din cauză că alianța Felix Borcean+PSD a vrut să introducă ilegal pe ordinea de zi proiecte care nu îndeplineau condițiile legale prevăzute de noul Cod Administrativ publicat în luna iulie. Văzând că nu pot face aceste ilegalități, Felix Borcean și Valentin Dascălu, dar și alți consilieri PSD au avut un limbaj și un comportament de o agresivitate și o violență ieșite din comun, nedemne pentru un consiliu local, ca de altfel și pentru statutul de consilier local. În aceste condiții, grupul PNL a părăsit ședința, nedorind să gireze prin prezență un astfel de comportament, care nu face cinste nimănui. Toate disputele, tot scandalul soldat cu ruperi de documente, cu crizele de nervi ale primarului, așa cum s-a văzut și în presă, au fost determinate de faptul că o minoritate din consiliul local (PSD) dorește să impună cu forța lucruri incorecte. Evident, cu sprijinul primarului Felix Borcean.
S-a invocat și luni de către primar caracterul de urgență al proiectului pentru a introduce pe ordinea de zi a ședinței de marți, 23 iulie, unele proiecte de hotărâre cum ar fi cel legat de noua organigramă. Acum o lună, același proiect introdus pe ordinea de zi a fost scos de pe ordinea de zi. Să nu fi fost atât de urgent, totuși, acest proiect?
De ce se teme primarul să supună la vot proiectul noii organigrame într-o ședință în care sunt prezenți toți consilierii și să-l supună unei dezbateri publice?
Poate pentru că, așa cum declara în presă, îi pândește pe consilierii PNL să fie mai puțini decât cei de la PSD, noii săi aliați, pentru a putea vota o organigramă care încalcă noul Cod Administrativ, creează funcții remunerate gras pentru apropiații săi, sau pentru a se transforma din Primar în Prim Secretar, iar domnul Dascălu, din ales într-un consiliu local, acum într-un veritabil Consiliu Popular.
În ședința Consiliului local de luni, 22 iulie, toți consilierii au fost puși în fața unei situații extrem de grave, la limita legii, dacă nu depășind-o, și anume: de când un angajat SPIR, Ion Gheorghe Ștefan, poate să inițieze proiecte de hotărâre în Consiliul local? La ședința de luni, 22 iulie, primarul Borcean a insistat să fie adăugat suplimentar un astfel de proiect pe ordinea de zi, neasumat de Compartimentul de specialitate al Primăriei. Să nu știe primarul și cei care-l sfătuiesc ce scrie la art. 136 din noul Cod Administrativ? Sau primarul încearcă să ascundă unele nereguli din activitatea SPIR, prin aducerea în fața Consiliului local a acestui proiect?
Revenind la pseudo-ședința de marți, 23 iulie, grupul PNL precizează că au răspuns convocării telefonice pentru ședința extraordinară de îndată 9 consilieri PNL și 7 consilieri PSD. Adică suficienți pentru a se desfășura ședința în care se presupunea că se rezolvă probleme „de forță majoră sau maximă urgență”. Dar… „Surprize, surprize!!!”, primarul Felix Borcean s-a răzgândit! Așa cum face zilnic, de la o oră la alta. A constatat că PNL are majoritatea – 9 din 16 consilieri – și, parafrazându-i pe aliații săi de la PSD, A FUGIT DIN FAȚA CETĂȚENILOR! O nouă dovadă despre cum înțelege primarul Borcean să rezolve problemele caransebeșenilor! Care nu sunt puține și, am spune, deloc neînsemnate!
Grupul consilierilor municipali PNL speră ca, în concediul de odihnă, primarul Borcean să-și facă puțin timp și să citească prevederile noului Cod Administrativ, promovat de Guvernul susținut de bunii săi colaboratori și prieteni de la PSD, pentru a nu-i mai pune pe cei 19 consilieri în situații penibile, am putea spune fără precedent, pentru că asemenea abordări nu știm să se fi înregistrat vreodată în istoria Consiliului Local Caransebeș, se mai arată în comunicatul de presă al PNL.
Bianca METEŞ