La Rusca-Teregova, „Balul Izmenelor” a pus punct Zăpostitului


Dacă sâmbătă, 27 februarie, în centrul de comună a avut loc „Balul Izmenelor”, Căminul Cultural abia făcând față celor peste 1.000 de participanți la evenimentul despre care am relatat pe larg în ziarul nostru, iată că duminică, 13 martie, aceeaşi sărbătoare s-a ţinut în satul aparţinător Rusca-Teregova.

De fapt, în satele din zona Munților Gugu, Țarcu și a Muntelui Mic, de la Caransebeș și până la Băile Herculane, a fost o perioadă mai deosebită, marcată de Baluri de Zăpostit, adică de Lăsata Secului înainte de intrarea în Postul Mare al Paştelui și, în același timp, de promovare a tradiției și portului popular.

Așadar, duminică, 13 martie, aproximativ 700 de localnici și de invitați ai acestora au participat, în Căminul Cultural din Rusca-Teregova, la „Balul Izmenelor”, la sărbătoare fiind prezenţi primarul Romulus Damian, viceprimarul Sorin Gherga, precum şi consilieri, evenimentul fiind organizat de administraţia locală a comunei Teregova. În deschidere, elevii de la ciclurile preşcolar şi şcolar, împreună cu tinerii satului au prezentat un program artistic apreciat de toţi cei prezenţi, după care atmosfera de bună-dispoziţie a fost întreţinută de formaţia condusă de Scumpea Stănescu şi de solistele Daiana Taraciuc şi Laura Florentina.

Tradiţia spune că la Balul de Zăpostit, pentru a intra în cămin, chiar şi ca simplu spectator, trebuie să fii îmbrăcat în costum popular. Tinerii şi vârstnicii, deopotrivă, se mândresc cu costumele lor, unele transmise din generaţie în generaţie, iar fetele şi femeile poartă la gât salbe confecționate din vechi monede de aur. (B. Meteș)