La 15 ani de activitate a Clubului Montan Caransebeş, Coco Galescu îşi face bagajele pentru Polul Sud


În luna noiembrie se împlinesc 15 ani de când, la Caransebeş, a luat fiinţă Clubul Montan, structură creată la iniţiativa lui Cornel Galescu, care a beneficiat de sprijinul altor doi împătimiţi ai muntelui – Florin Grama şi Adrian Prelipceanu. Cu această ocazie, în data de 23 noiembrie vor avea loc o serie de manifestăei dedicate evenimentului, printre care se numără prezentarea şi istoricul Clubului, principalele realizări ale membrilor acestuia, proiecţii video şi prezentarea expediţiei „De la Gugu, la Ararat”, ai cărei protagonişti vor fi Dan Melinte şi Şerban Corneanu. Un moment special îl va constitui lansarea proiectului „Polul Sud – România 2011”, expediţie cu ocazia căreia Cornel Galescu îşi propune să devină primul român care atinge Polul Sud pe schiuri. (S. Berger)

În aceste zile, Clubul Montan Caransebeş (CMC) împlineşte 15 ani de la înfiinţare şi, bineînţeles, tot atâţia de activitate intensă. El s-a format în anul 1994, la iniţiativa lui Cornel Galescu şi cu sprijinul mai tinerilor Florin Grama şi Adrian Prelipceanu, dar înfiinţarea oficială avea să aibă loc doi ani mai târziu, în 1996. Anul acesta, CMC aniversează o vârstă frumoasă, timp în care palmaresul Clubului a devenit unul foarte bogat. De un real folos pentru membri acestuia a fost experienţa dobândită la Secţia de alpinism a Clubului Universitatea din Timişoara, secţie condusă cu rafinament şi inteligenţă de către prof. dr. ing. Eugen Seracin.

La înfiinţare, s-au pus bazele a trei secţii ale clubului, respectiv schi, turism şi alpinism. Organizaţia s-a bucurat de mare interes şi, în scurt timp, numărul de membri a ajuns la peste 50. Oficial însă, Clubul s-a constituit prin sentinţă judecătorească în anul 1996, ca organizaţie apolitică şi cu caracter non-profit.

Principalele obiective ale Clubului Montan au fost promovarea turismului şi alpinismului în zona Banatului, realizarea de marcaje turistice şi educarea în spirit ecologic a tinerilor, organizarea de competiţii şi şcoli de alpinism, schi şi turism. În mare măsură, acestea au fost realizate, ba, mai mult, s-a reuşit, ani la rând, obţinerea de locuri fruntaşe în competiţiile specifice, câştigarea de cupe, diplome şi medalii, organizarea de etape în cadrul Campionatului Naţional de Alpinism, construirea unui panou pentru căţărare artificială (al doilea din ţară şi primul din Banat), organizarea şi participarea la expediţii internaţionale în Masivele muntoase Caucaz, Taurus, Aconcagua, Alaska, Himalaya, Mont-Blanc, din Scoţia, Ţara Galilor, Patagonia, Laponia, la Polul Nord sau pe Ararat, organizarea de tabere pentru copii, proiecte de dezvoltare turistică, editare de pliante şi hărţi etc. Acestea sunt doar câteva dintre cele mai importante realizări care-i dau dreptul acestei organizaţii caransebeşene să se considere în topul celor mai importante Cluburi de turism şi alpinism din ţară.

Totodată, Clubul Montan din Caransebeş se doreşte a fi şi un continuator al Clubului Turistic Bănăţean, care a luat fiinţă la Caransebeş în anul 1935 şi care număra în acei ani peste 300 de membri. Acest club reprezenta exponentul zonal al unui curent internaţional de dezvoltare turistică şi alpină. Construirea de cabane şi refugii, marcarea de poteci şi impunerea primelor măsuri de protecţie a mediului s-au realizat atunci în pararel cu amenajările turistice din ţări dezvoltate, ca Austria, Franţa, Italia sau Elveţia. Anii cenuşii ai comunismului au dus însă la confiscarea şi transformarea infrastructurii turistice din ţara noastră. Doar voinţa, tenacitatea şi dragostea pentru natură a unor minţi luminate au reuşit să conserve, şi chiar să dezvolte în continuare zestrea habitatului montan. Pentru că Muntele a fost şi este un refugiu de libertate pentru sufletul omului, fiinţa noastră descătuşată şi-a găsit aici, dintotdeauna, suficient spaţiu pentru exprimare şi trăire.

Clubul Montan din Caransebeş a pornit cu elanul şi spiritul liber moştenit de la înaintaşii lor, membrii Clubului Turistic Bănăţean, adaptându-se la pretenţiile şi condiţiile actuale. Banatul are toate atuurile pentru a deveni un puternic centru de atracţie în domeniul turismului montan. Relieful şi vegetaţia, accesul uşor la obiective şi clima temperată a zonei sunt premise certe în sensul dezvoltării turistice.

Cu ocazia anivers<