La Rugă, Sacu a avut goşti din Saint Triviere de Courtes


Cu ocazia sărbătoririi Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril, Bisericile din comuna Sacu şi satul aparţinător Tincova şi-au sărbătorit hramul. Cu această ocazie, în organizarea Primăriei şi a Consiliului local, începând de joi, 8 noiembrie, timp de trei zile, în cele două localităţi a avut loc Ruga. Conform obiceiului împământenit aici, Ruga au pornit-o doi tineri, un băiat şi o fată care au intrat pentru prima dată în joc. Joi, participanţii au plecat de la Primărie, în frunte cu edilul-şef Nicolae Daminescu şi însoţiţi de reprezentanţi ai administraţiei locale, până la casa băiatului desemnat să pornească Ruga, după care, cu toţii, au mers acasă la fată, apoi întreg alaiul s-a deplasat la Biserică, unde s-a oficiat Vecernia. După aceea, cei prezenţi au ocolit, în horă, lăcaşul de cult şi au mers, tot aşa, până la Căminul cultural, care a găzduit întreaga manifestare.

În cele trei zile, programul artistic a fost susţinut de Liliana Laichici – la Sacu, iar la Tincova a cântat formaţia „Olanii”.

În prima şi a doua zi, participanţilor la Rugă li s-a alăturat şi o delegaţie franceză, formată din cinci persoane, în frunte cu Michel Brunet, primarul comunei Saint Triviere de Courtes, localitate situată în Departamentul Ain, din Regiunea Rhone-Alpes. Vizita s-a constituit ca un răspuns la deplasarea, în vara acestui an, a primarului comunei Sacu, Nicolae Daminescu, în Franţa, ocazie cu care edilii celor două localităţi au hotărât să parafeze un act de înfrăţire. Joi, primarul francez, cei doi viceprimari şi asistentul social au fost la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Sacu, la Şcoală şi la Biblioteca Comunală, iar vineri s-au deplasat la Caransebeş, unde au vizitat Primăria municipiului, Catedrala Episcopală şi Casa de Cultură „George Suru”.

La plecare, oaspeţii francezi au declarat că impresia pe care şi-au făcut-o în aceste zile despre zona pe care au vizitat-o este una deosebit de bună, iar odată ajunşi acasă vor prezenta concluziile membrilor Consiliului Local din Saint Triviere de Courtes. În continuare – ne-a spus primarul Nicolae Daminescu –, francezii urmează să conceapă un acord de parteneriat şi ajutorare reciprocă între cele două comunităţi, în mai multe domenii, cum ar fi învăţământ, cultură sau sănătate, şi, după aprobarea acestuia de către administraţia din Sacu, să se treacă la semnarea lui.

Bogdan NAUM