La Rugă, la Obreja


Subsemnatul si nana Achim, inchinand un pahar cu tuica in cinstea sarbatoritilor

Zi de mare încărcătură sufletească şi de credinţă, data de 29 iunie, Sărbătoarea Apostolilor Petru şi Pavel, dar şi a ispăşirii Tainelor lui Dumnezeu, a însemnat şi celebrarea hramului mai multor biserici ortodoxe din Banat, ai căror patroni spirituali sunt cei doi sfinţi.

În această zi de sărbătoare, aflându-mă la Obreja, mă îndreptam spre locuinţa lui nana Achim Nica, pe care l-am întâlnit mergând spre biserică, unde a participat la Sfânta Liturghie oficiată de parohul acesteia, Petru Itineanţu, şi de părintele Adrian Murariu, paroh în localitatea Zorlenţu Mare, fiu al comunei Obreja, a cărei fiică este, de altfel, şi soţia domniei-sale. La Sfânta Liturghie, pe lângă enoraşii din comună, care au participat împreună cu goştii veniţi din împrejurimi, îmbrăcaţi în straie de sărbătoare – costume populare –, a fost prezentă şi formaţia de dansuri din Obreja, instruită de Ciprian Ambruş, cu toţii cântând ,,La Mulţi Ani” primarului Petru Pop şi parohului Petru Itineanţu, ca de asemenea tuturor celor prezenţi şi care şi-au sărbătorit ziua onomastică de Petru şi Pavel. La sfârşitul Liturghiei, primarul Petru Pop şi nana Achim Nica, împreună cu cantorii bisericii şi un număr de aproximativ 35 de credincioşi, au fost invitaţi la reşedinţa parohului Itineanţu. Cu dragoste de ceea ce înseamnă artă şi folclor, primarul comunei, Petru Pop, i-a spus coregrafului Ciprian Ambruş să deschidă petrecerea propriu-zisă.

Piaţa din centrul comunei s-a umplut, sosind din toate părţile fiii satului, atât cei din comună, cât şi cei răspândiţi prin ţară, petrecându-şi cu toţii alături de familii şi prieteni. Printre goştii de seamă, ca fiu al Obrejei, a venit tocmai din Timişoara unul din marii coregrafi ai Banatului – Pătru Pilu Gugulanu. Cele două zile de sărbătoare au fost întreţinute de o formaţie de muzicanţi din Maciova, copiii şi apropiaţii regretatului muzicant Mitea, iar solist vocal a fost Petru Orbulescu.

Petru Pop, primarul sarbatorit al comunei Obreja

Aşteptăm ca şi anul 2012 să ne aducă pe toţi împreună la zilele de mare sărbătoare de la Obreja, prilej cu care primarul comunei, Petru Pop, a promis că-i va face marelui doinitor care este nana Achim Nica o surpriză. Una frumoasă, pe care o merită din plin.

Ştefan ISAC