La primul tur de scrutin, Caransebeşul a mers pe mâna lui IohannisConform datelor furnizate de Biroul Electoral Central, prezența la vot, la nivel naţional, la scrutinul de duminică, 10 noiembrie, pentru alegerea preşedintelui României, a fost de 47,66% (8.683.683 de alegători). În Caraş-Severin, dintr-un total de 265.299 de alegători cu drept de vot, s-au prezentat la urne 114.137 de cetăţeni, ceea ce înseamnă o prezenţă de 43,02%. Pe listele suplimentare au votat 13.311 alegători.
Din cele 112.806 voturi valabil exprimate în Caraș-Severin, 43.255 s-au îndreptat către Klaus Iohannis (38,35%), 34.524 către Viorica Dăncilă (30,6%), 10.180 către Mircea Diaconu (9,02%), 9.940 către Dan Barna (8,81%), alte 14.907 voturi fiind pentru ceilalți candidați.
Despre rezultatul alegerilor la Caransebeş au vorbit luni, 11 noiembrie, într-o conferinţă de presă, preşedintele PNL Caransebeş, Andrei Ungur, şi viceprimarul municipiului, Marius Isac.
În urma numărării voturilor, dintre cei 9.763 de alegători, reprezentând 39,37% din numărul celor înscrişi pe liste, 3.983, respectiv 43,93%, au votat pentru Klaus Iohannis, 2.146 (23,67%) pentru Viorica Dăncilă, 1.054 (11,62%) pentru Dan Barna, iar 1.042 (11,49%) pentru Mircea Diaconu.
„PNL Caransebeş a obţinut un scor, zicem noi, foarte bun, peste media naţională şi peste cea judeţeană, mai bun decât scorul de la europarlamentare, în cifre brute, cu mai mult de 300 de voturi, chiar dacă prezenţa la vot a fost mai mică decât la ultimele alegeri, cele din 26 mai. Statistic, pot să spun că am obţinut un scor mai bun decât PSD şi alianţa Pro România şi ALDE, şi chiar unul apropiat de toate acestea plus USR. Pe lângă faptul că am avut cel mai bun candidat, asta s-a văzut şi la nivel naţional, putem să spunem că am avut şi noi un merit, poate 4, 5 sau 6 procente s-au datorat echipei de la Caransebeş, dlui preşedinte, dlui ministru Marcel Vela, care ne-a coordonat de la nivel judeţean, echipei care a coordonat de aici toată campania electorală, precum şi membrilor din secţiile de votare, care şi-au făcut datoria şi cărora vreau să le mulţumesc pe această cale”, a spus Andrei Ungur.
Acesta a mai ţinut să precizeze că, în timpul desfăşurării procesului de votare, nu s-au înregistrat incidente, doar câteva mici „împunsături” la nivelul reprezentanţilor din secţiile de votare, venite din partea membrilor PSD, care au fost „puţin mai acizi”. Unele mici incidente s-au mai petrecut, conform preşedintelui organizaţiei caransebeşene a PNL, în timpul numărării voturilor, când tensiunile au fost destul de mari.
„Prezenţa, aşa cum am spus, a fost mai mică decât la europarlamentare, ea a mai scăzut în perioada în care duminică a plouat, şi n-am mai putut să recuperăm în următoarele ore, ca număr de votanţi”, a adăugat Andrei Ungur.
Întrebat ce părere are despre declaraţia celor de la PSD, referitoare la faptul că, la nivel de judeţ, peste 13.000 de alegători au votat pe listele suplimentare, ceea ce i-a dezavantajat pe ei, la Caransebeş numărul acestora ridicându-se la aproape 1.000, Andrei Ungur a spus că ar fi incredibil de bucuros ca acei 1.000 alegători să fi votat cu PNL. „Noi ne-am uitat pe aceste liste suplimentare şi am văzut persoane inclusiv din Tulcea, a fost şi un grup de jandarmi sau de muncitori din Galaţi, dar au fost într-adevăr şi de la Păltiniş, şi de la Teregova, şi de la Buchin, din toate comunele din jurul Caransebeşului, au fost şi din Reşiţa şi din Anina”, a mai spus preşedintele PNL Caransebeş.
Sonia BERGER