„Furiant” aduce… calmul la Caransebeş


Primăria municipiului Caransebeş şi Casa de Cultură „George Suru” din Caransebeş le pregătesc o surpriză muzicală extrem de plăcută gugulanilor, ei invitând Cvartetul „Furiant”, din Austria, să concerteze pe scena Casei de Cultură. Spectacolul are loc joi, 8 august, de la ora 19.

De la Vlad Popescu, fiul părintelui Ionel Popescu, fost director, mulţi ani, la Seminarul din Caransebeş şi un slujitor de bază al Bisericii Ortodoxe Române din Caransebeş, am aflat că Cvartetul „Furiant”, alcătuit din tineri deosebit de talentaţi, a fost înfiinţat în anul 2011. Timp de doi ani, membrii cvartetului au studiat la Conservatorul din Klagenfurt, sub îndrumarea profesoarei Elisabeth Fister, susţinând concerte în Austria (organizate de Radiodifuziunea austriacă ORF, St. Paul Kultursommer ş.a.), Italia (Festivalul din Cividale, recitaluri în Trieste şi Udine), Slovenia, Germania (Academia pentru Muzică de Cameră „Frenswegen”) şi Olanda (Festivalul „Stift”). Totodată, cvartetul a beneficiat de îndrumarea unora dintre cei mai cunoscuţi artişti de muzică de cameră, printre care Gerhard Schulz, Michael Vogler, Daniel Rowland, Ian Belton, Jürgen Kussmaul, Richard Ireland, Robin Ireland, Eberhard Feltz, Stephan Goerner, Simon Rowland-Jones, David Waterman.

După ce, anul trecut, în luna mai, „Furiant” a câştigat premiul II la Concursul de muzică de cameră de la Majano (Italia), anul acesta, în ianuarie, a fost acceptat în cadrul prestigioasei Asociaţii de muzică de cameră „Chamber Studio” din Londra, iar în februarie a participat la cel de-al 22-lea Masterclass de muzică de cameră la Universitatea „Hanns Eisler”, din Berlin. Începând din luna octombrie, cei patru membri ai cvartetului îşi vor face masteratul în Muzică de cameră la Universitatea „Hanns Eisler” din Berlin, la clasa profesorului Eberhard Feltz, care l-a şi înfiinţat. Cei patru membri componenţi ai cvartetului „Furiant” sunt Stefano Mesaglio (Italia) – vioară, Vlad Popescu (România) – vioară, Gregor Hrabar (Slovenia) – violă şi Nika Ŝvarc (Slovenia) – violoncel.

Caransebeşenii nu pot decât să se mândrească cu Vlad Popescu, deoarece primele sunete ale viorii le-a auzit în oraşul lor, iar primele noţiuni despre acest instrument le-a primit la Şcoala de Muzică din Caransebeş, din partea regretatului profesor de vioară, directorul acestei şcoli, Iancu Laurenţiu.

Programul recitalului conţine piese de Joseph Haydn – Cvartetul op. 33, nr. 2, „Gluma”, Gyorgy Kurtag – 12 Mikroludien, şi Claude Debussy – Cvartetul în Sol minor, op. 10. Intrarea este liberă.

Ştefan ISAC