La prima împărtăşanie


În cadrul Sfintei Liturghii oficiate recent, la Biserica Romano-Catolică din Caransebeş, 12 copii în vârstă de 9 ani au primit prima împărtăşanie. Toate cele opt fetiţe îmbrăcate în mirese şi cei patru băieţi îmbrăcaţi în costum au adus daruri la Sfântul altar, drept mulţumire pentru sacramentul euharistiei, apoi fiecare a mulţumit recitând o poezie. Şi părinţii au stat alături de copii, părintele paroh Martin Neagu menţionându-i în rugăciunile sale pentru că au ştiut să-i îndrume pe copii şi să-i apropie de educaţia creştină.

La această primă împărtăşanie au fost reînnoite făgăduinţele de la botez. Dacă atunci părinţii şi naşii au răspuns în numele celor mici, acum copii au răspuns cu responsabilitate în faţa Crezului rostit de părinte.

Potrivit tradiţiei Bisericii Romano-Catolice, copiii botezaţi în cadrul acestui cult primesc prima împărtăşanie de la vârsta de 9 ani, după o pregătire spirituală anterioară. Cei 12 copii au luat parte cu o zi înainte la o întâlnire de cateheză la sediul parohiei, unde le-au fost verificate cunoştinţele de religie, de către sora Lidia, după care au făcut, pe rând, prima spovedanie şi au primit, prin intermediul preotului, dezlegarea de păcate. (T. Mesner)