Şcoala din Băuţar a reprezentat România în Germania



În cadrul Proiectului Erasmus+ KA2 „Aktiver Schuler – Aktiver Burger”, în perioada 20-24 mai, în Germania, la Școala Anne-Frank în localitatea Linden, s-a desfășurat o mobilitate la care au participat trei profesori și șase elevi din Grecia, doi profesori și doi elevi din Lituania, doi profesori și patru elevi din Slovenia, precum şi doi profesori și doi elevi din România, de la Şcoala Gimnazială Băuţar.
Țara-gazdă a întocmit un program de comun acord cu coordonatorul proiectului și toți partenerii acestui proiect.
În prima zi s-au desfășurat ateliere workshop cu jocuri didactice, punându-se accent pe relația elev-elev, elev-profesor şi elev-adult.
Profesorul coordonator de proiect din Germania având specializarea istorie-engleză, împreună cu profesoara de limba și literatura germană-engleză, a prezentat istoria ținutului Linden-Giessen-Frankfurt am Main, amintind de Ziua Națională a Germaniei şi de Constituția acestei ţări.
De asemenea, au fost organizate excursii cu tematica „Elevi Activi – Cetățeni Activi”.
În orașul Frankfurt am Main am vizitat Centrul vechi al orașului, Opera, Casa Goethe şi Biserica Evanghelică „Sf. Paul”, informațiile primite de la ghidul turistic fiind atât în limba germană, cât și în limba engleză.
O altă excursie a avut loc în ținutul Weimar, şi aici având la dispoziție un ghid turistic.
S-a discutat despre regimul nazist, despre trecerea de la autoritate la democrație, despre sacrificii şi Holocaust. Am vizitat lagărele înfiinţate din ordinul lui Hitler, dezbătând istoria tristă a Germaniei până la instaurarea democrației.
S-a povestit despre Reforma Bisericii luteraniste MARTIN LUTHER în drum spre Goarshausen, am călătorit cu vaporul pe fluviul Rhein, ținutul Rudesheim, am oprit în Loreleiplatz, unde am recitat împreună poezia Lorelei a lui Goethe.
Ultima zi s-a încheiat cu ateliere de lucru workshop, elevii primind întrebări legate de punctele de observație din excursie, despre drepturile copiilor în școală, drepturile oamenilor, păreri, sugestii.
De asemenea, a avut loc o evaluare a săptămânii 20-24 mai, de către profesorul coordonator al Proiectului și de ceilalți profesori coordonatori din fiecare țară participantă.
S-a reactualizat organizarea celorlalte mobilități, care vor avea loc în octombrie 2019 în Lituania, în martie 2020 în Grecia, pentru ca în luna mai a anului viitor ea să fie găzduită de România.
Ca urmare a retragerii Spaniei, coordonatorul Proiectului, Persa Kotsonouri, din Grecia, a obținut din partea Agenției Naționale a acestei ţări aprobare pentru încă o deplasare în Kalamata.
Pentru promovarea drepturilor omului, s-a desfășurat acțiunea de plantare a Arborelui vieții, Ginkgo Biloba, cunoscut pentru renumitele sale aplicații medicinale. Cu acest prilej s-a amintit și de schimbările climatice, o amenințare pentru lumea întreagă. La manifestare au participat primarul și presa locală.
În încheiere a avut loc un program festiv în care au fost implicați toți elevii.
Echipa României a fost alcătuită din profesorul coordonator Marinela Daniela Răduţă şi profesoara de Limba română și engleză Elena Lup, şi din elevele Petronela Sârbu şi Victoria Elizabeta Stăncioni.
Marinela Daniela RĂDUŢĂ