La mulţi ani, Doru Dinu Glăvan!


Dacă aş fi membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, n-aş scrie despre preşedintele Doru Dinu Glăvan. O fac, însă, având convingerea că scriu câteva rânduri ca un omagiu adus bănăţeanului care a făcut mult pentru ca vocea Banatului Montan să fie auzită şi dincolo de hotare, pe calea undelor, îndeosebi cu prilejul transmisiilor sportive. La cei 70 de ani pe care i-a împlinit în 7 iunie, îmi îngădui să arunc o scurtă privire asupra drumului parcurs în viaţă de omul căruia în primul rând Postul Regional de Radio Reşiţa îi datorează mult pentru prestigiul de care se bucură azi.

Deşi s-a născut la Timişoara, se consideră reşiţean, pentru că întreaga viaţă şi-a petrecut-o pe malul Bârzavei, unde, de copil, s-a dedicat sportului, ajungând să performeze în atletism, dar a făcut şi schi şi a jucat handbal, baschet şi volei. De la începutul anilor ’60 scrie în presa locală şi regională, iar din 1965 devine corespondentul ziarului „Sportul popular”, dar mai puternică, în timp, s-a dovedit pasiunea pentru jurnalismul transmis prin radio, prin care putea să comunice mai deplin şi direct tensiunea fiecărui moment, încă de la startul competiţiei, până la finalul acesteia. Astfel, a devenit cronicar sportiv al Postului de Radio Bucureşti şi apoi Reşiţa, şi al „Gazetei Sporturilor”, transmiţând de la diverse competiţii din ţară, dar şi ca trimis special la Campionatele şi Cupele mondiale de atletism, nataţie şi gimnastică, desfăşurate în Europa, America, Asia şi Australia, şi la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Sarajevo.

Din 1996, de la înfiinţare, a condus, până la pensionare, Postul Public de Radio Reşiţa, care datorită şi lui a devenit unul dintre posturile regionale cele mai cunoscute, atât prin lărgirea ariei de difuzare, cât şi prin calitatea emisiunilor transmise. Tot sub conducerea sa, în acei ani au fost editate mai multe cărţi de referinţă pentru cultura acestui spaţiu, dintre care menţionăm două volume ale unui dicţionar sugestiv intitulat „Memento, evenimente şi personalităţi ale Banatului istoric”. Ca urmare, în anii cât a fost redactor-şef la Postul de Radio Reşiţa, a fost distins cu numeroase premii şi distincţii, dintre care amintim doar două: în 15 septembrie 2005, prin Autoritatea Convenţiei Uniunii Culturale a SUA, i-a fost acordat „Premiul Internaţional pentru Pace”, pentru activitatea în slujba societăţii pentru consolidarea democraţiei în societate, iar în 21 iulie 2007, la Uzdin (Serbia), i s-a acordat titlul de „Cetăţean de onoare” al localităţii, între altele, pentru „…slujirea limbii, spiritului şi a unirii cugetului umanist şi românesc”.

De fapt, cariera sa de jurnalist se întinde pe o perioadă de 50 de ani în slujba Postului public de radio, ceea ce a făcut ca numele lui să fie cunoscut la început în Banat şi după scurt timp, prin intermediul Internetului, în toată lumea. Din 2012, cu prilejul alegerilor din cadrul celei de a XIV-a Conferinţe a organizaţiei, Doru Dinu Glăvan a preluat conducerea Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România. Înfiinţată în 1919, reapărută în mai 1990, acum Uniunea este formată din 1.200 de jurnalişti profesionişti de toate vârstele. Dintre izbânzile Uniunii sub preşedinţia lui D.D. Glăvan, amintim doar apariţia primului număr, în iarna lui 2016, al revistei UZP.

La ceas aniversar, într-un glas, cu toţi cei care-l cunosc şi îi apreciază rodnicia activităţii, rostim din toată inima tradiţionalul „La mulţi ani, cu sănătate şi împliniri!”, atât pe calea undelor, cât şi în cârmuirea breslei pe care cu cinste o reprezintă.

Titus CRIŞCIU