Catedrala Episcopală și-a cinstit ocrotitorul


catedrala caransebesCatedrala Episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș și-a sărbătorit luni, 20 iulie, ocrotitorul, în prezența a numeroși credincioși caransebeșeni, dar și din împrejurimi. Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie. Cântarea la strană a fost acompaniată de Corul Catedralei Episcopale, dirijat de părintele prof. Gheorghe Tistu. 

Catedrala Episcopală din Caransebeş a primit la data de 12 septembrie 2010, prin binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, un al doilea hram, ocrotitorul acesteia devenind Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul. Această sărbătoare s-a adăugat hramului tradiţional „Învierea Domnului”.

Atât în ziua prăznuirii Sfântului Proroc Ilie, cât și în ajun, Episcopia noastră a fost într-o mare sărbătoare. Foarte mulți pelerini credincioși și-au îndreptat pașii spre așezămintele monahale și spre toate lăcașurile de cult ocrotite de Sfântul Ilie. La cinci ani de la sfințirea Catedralei episcopale din Caransebeș, l-am cinstit în mod deosebit pe Sfântul Proroc Ilie, cel care este considerat și numit pe drept cuvânt ocrotitorul Banatului, alături de Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș. Astăzi am considerat că este bine să fim alături de clericii și credincioșii Catedralei noastre episcopale, care într-adevăr au o evlavie deosebită la Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul. Îi mulțumim Bunului Dumnezeu că ne-a dăruit o sărbătoare frumoasă, cu bucurii și împliniri duhovnicești”, a spus Preasfințitul Părinte Lucian.

 Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul a fost serbat festiv şi la Schitul de pe Muntele Mic, unde Sfânta Liturghie a fost oficiată, din încredinţarea Chiriarhului, de către părintele protosinghel Casian Rușeț, secretar eparhial, împreună cu un sobor de preoţi și diaconi.

Până la data de 28 februarie 1950, când Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat pe Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş şi l-a declarat ocrotitor al Banatului, în Banat era socotit ca ocrotitor Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul. În acest context, multe din mănăstirile, schiturile și lăcașurile bisericești de tradiţie din Banat au ca ocrotitor pe Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul.

Şi alte biserici din cuprinsul Protopopiatului Caransebeș, ocrotite de Sfântul Proroc Ilie, şi-au serbat cu acest prilej hramul. Au fost în straie de sărbătoare preoţii şi credincioşii din Parohiile Băuţarul Inferior, Băuţarul Superior, Bucoşniţa, Marga şi Valea Timişului.

Ștefan ISAC