La Caransebeş se face istorie


În perioada 21-24 februarie, Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş, cu sprijinul Consiliului Judeţean Caraş-Severin şi al Ministerului Culturii și Identității Naționale, organizează ediţia cu numărul 43 a Simpozionului Internaţional de Arheologie şi Istorie „In Memoriam Constantini Daicoviciu”. Tema din acest an a acestei manifestări esteGranița în istorie, din cele mai vechi timpuri până în perioada contemporană”.

Deschiderea oficială a simpozionului va avea loc miercuri, 22 februarie, la ora 10, printr-un cuvânt de salut adresat de oficialitățile prezente la această acţiune de anvergură. Manifestarea va continua cu o conferinţă susţinută de prof. dr. Mihai Bărbulescu. Tot miercuri, în incinta muzeului vor fi vernisate expoziţiile „Radu Florescu”, prezentată de prof. univ. dr. Ioan Opriş, şi o alta de arheologie, în cadrul căreia colectivul de specialitate al instituţiei caransebeşene va prezenta ultimele descoperiri tematice din Caraş-Severin, a spus Cristina Borlovan, purtătorul de cuvânt al muzeului, într-o conferinţă de presă organizată marţi, 14 februarie, de managerul Adrian Ardeţ. Noutatea din acest an este conferită de prezența Comisiei Naționale de Arheologie, care, cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale, va organiza în aceeaşi zi, între orele 11 şi 13, dezbatarea „Câți Suntem?”, un demers al Comisiei Naționale de Arheologie pentru arheologie publică, moderată de președintele acesteia, dr. Ovidiu Țentea.

În programul acestei acțiuni culturale de amploare este prevăzut ca zilele de miercuri, 22, și joi, 23 februarie, să fie alocate susținerii de conferințe și comunicări legate de tema mai sus menționată. Manifestarea se va încheia vineri, 24 februarie, printr-o excursie tematică pe traseul Caransebeș – Zăvoi – Ulpia Traiana Sarmizegetusa – Orlea Sântămăria – Costești – Sarmizegetusa Regia (Grădiștea de Munte).

La evenimentul ştiinţific vor fi prezenți un număr record de participanţi, istorici şi cercetători de la centre universitare din ţară şi din străinătate – Serbia, Franţa, Polonia, Bulgaria, Croaţia și Italia, alături de specialişti de la muzee şi centre de cercetare din țară. Prin numărul de participanţi şi prin valoarea comunicărilor, această manifestare este cea mai importantă reuniune ştiinţifică din partea de vest a ţării”, a mai spus Cristina Borlovan.

Mădălina DOMAN