La Caransebeş, bursele de merit, fără bani de la bugetul localÎn şedinţa extraordinară de vineri, 13 august, consilierii locali caransebeşeni au aprobat proiectul de hotărâre privind acordarea burselor şcolare elevilor din învăţământul preuniversitar.
A fost un punct la care aleşii municipali nu au cerut lămuriri suplimentare, cauza fiind, conform declaraţiei primarului Felix Borcean, aceea că membrii comisiei de specialitate le-au transmis colegilor modalitatea adoptată de executivul local pentru a atribui aceste burse.
„Există alocare bugetară guvernamentală pentru aceste burse, dar există şi o prevedere prin care Consiliul local, Primăria, pot suplimenta aceste fonduri. Nu am recurs la această suplimentare, pentru că, dacă am fi respectat criteriile pe care le-au propus, adică de acordare a burselor de merit începând de la media 8,50, alocarea bugetară s-ar fi dus undeva la vreo 5 milioane de lei pe municipiul Caransebeş, ceea ce mie îmi spune că fie nivelul învăţământului este extrem de ridicat şi copiii sunt foarte buni, ceea ce nu cred, fie profesorii au o anumită lejeritate în acorda unele note, şi aici mă refer la pagina a doua a catalogului, unde sunt materii precum educaţie fizică, religie, educaţie civică, educaţie tehnologică, educaţie plastică, purtare, unde toţi, sau majoritatea, au nota 10. Or, acest calup de note face ca aproape orice elev din Caransebeş, pentru că eu vorbesc despre Caransebeş, dar probabil că şi în alte părţi este această practică, să poată să obţină cu uşurinţă media 8,50. În cazul acesta nu mai există o concurenţă. Bursă de merit înseamnă că toţi merită? Eu am propus media 9,50, şi elevii au fost de acord. Elevii sunt mai cerebrali decât cei care fac legile astea. Se va ajunge exact la propunerea mea. S-ar putea să fie situaţii în care nici măcar cei cu 9,50 să nu primească bursă, pentru că nu ajung banii, fondul fiind alocat în funcţie de şcoală”, a spus Felix Borcean.
Acesta a mai precizat că alocarea bugetară primită de Primăria Caransebeş este de 500.000 de lei, bani care trebuie distribuiţi pe toate unităţile de învăţământ, însă există o alocare şi pe fiecare şcoală, administraţia locală trebuind să facă o hotărâre de Consiliu local privind regulamentul de acordare a burselor, nu doar ale celor de merit. Bursele, a mai spus primarul, nu se vor acorda de la 8,50 în sus, ci de la 10 în jos, atât cât ajung banii pentru fiecare şcoală.
În ceea ce priveşte bursele sociale, acestea se vor acorda în funcţie de condiţiile sociale ale elevilor, fiind alocări bugetare şi pentru acestea, însă ele se dau la solicitările venite din partea unităţilor de învăţământ, a mai spus primarul municipiului.
Sonia BERGER