La Armeniş, cele mai mari inundaţii din ultima sută de ani!


Valoarea pagubelor produse de ploi şi viituri, în luna iunie, în judeţul nostru se ridică la 15,57 milioane de lei. Astfel, în perioada 14-21 iunie, au fost afectate de ape comunele Doclin, Bolvaşniţa, Berlişte, Goruia, Ramna şi Ciudanoviţa, cu satele aparţinătoare. Din total, cele mai mari pagube materiale au fost produse în zilele de 29 şi 30 iunie, acestea ridicându-se la aproape 11,8 milioane de lei. Cele mai afectate au fost comuna Armeniş, cu satele Feneş, Sat Bătrân, Submarginea, comuna Slatina Timiş şi satele Ilova, Sadova Nouă, Sadova Veche, comuna Teregova, comuna Bozovici şi satul Prilipeţ. Au fost avariate aproape 200 de locuinţe (dintre care 140 la Feneş) şi 151 de gospodării şi anexe, dintre care trei au fost distruse. De asemenea, aproape 52 de hectare de teren arabil şi 75 de hectare de păşuni şi fâneţe au fost inundate. Un număr de 186 de fântâni au fost afectate, fapt pentru care autorităţile au solicitat ca apa acestora să nu fie folosită pentru consum. Au mai fost afectate 42 de podeţe şi un pod, 45 de animale au murit, 46 de stupi au fost distruşi şi cinci autoturisme au fost afectate, trei dintre ele fiind distruse în întregime.

Cea mai afectată localitate se pare că rămâne Feneş, unde 140 din cele 197 de locuinţe au avut de suferit. După cum susţine primarul comunei Armeniş, Ioan Vetreş, inundaţii de asemenea amploare s-au mai înregistrat doar în 1912.

Dezastrul s-a produs ca urmare a ploilor abundente şi scurgerilor de pe versanţi, precum şi a creşterii debitelor şi vitezei de scurgere în albii, care au condus la alunecări de teren şi eroziuni ce au continuat să apară şi după trecerea viiturilor, din cauza umidităţii excesive şi a scăderii coeziunii solului.

Carmen SENCO