La 105 ani, tanti Margit, din Caransebeş, participă la un eveniment de talie mondială


Timp de o săptămână, la Liceul Pedagogic „C.D. Loga” au avut loc o serie de acţiuni derulate în cadrul proiectului „Festivalului naţional al şanselor tale – România 2012”. Sub genericul „Mediul social pentru o educaţie mai performantă”, în perioada 19-25 noiembrie s-au desfăşurat o serie de activităţi, una dintre acestea, „Organizarea săptămânii adulţilor”, aducând România între cele 48 de state ale lumii care găzduiesc acest eveniment. Conform prof. Mihaela Pral, în cadrul „Festivalului naţional al şanselor tale – România 2012”, un grup de copii a avut o întâlnire cu cea mai vârstnică locuitoare a Caransebeşului, tanti Margit, care a împlinit recent venerabila vârstă de 105 ani. „Am venit să vedem o întâlnire între două generaţii foarte îndepărtate. Întotdeauna când facem asemenea activităţi, copiilor le place. Pentru ei este altceva, în afara şcolii”, a mai completat prof. Mihaela Pral.

La rândul ei, tanti Margit, după ce a ascultat minispectacolul de poezii şi cântece prezentat de elevii clasei a II-a C de la Liceul Pedagogic, s-a arătat extrem de fericită şi încântată. „Mulţumesc foarte frumos. Ce fericită sunt! Îmi vine să plâng de fericire!”, a spus tanti Margit cu glasul înmuiat în lacrimi. Copiii, curioşi din fire, au vrut să afle amănunte legate de cei 105 ani de viaţă. Ei au întrebat-o despre copilărie, despre părinţi şi uniformele şcolare pe care aceasta le-a purtat. Emoţionată şi extrem de lucidă, în ciuda a mai bine de un secol de viaţă, bătrâna le-a răspuns tuturor.

„Şcoala noastră a organizat o serie de activităţi în această perioadă, în parteneriat cu diferite instituţii locale. Printre acţiuni s-au numărat «Biblioteca – mediu social mai sigur pentru o educaţie permanentă», derulate în parteneriat cu Biblioteca Municipală «Mihail Halici», proiectul «Identitate culturală în Banatul Montan», derulat în parteneriat cu Liceul «Hercules» din Băile Herculane, un proiect în parteneriat în limba germană – «Nevoia de cunoaştere în literatură», derulat cu Liceul «Traian Lalescu» din Reşiţa, o activitate intitulată «Conflictul între generaţii», derulat cu părinţii clasei a VII-a B. Activitatea a avut ca scop prezentarea modului în care relaţiile între generaţii au evoluat începând din anii de dinainte de Revoluţie. Elevii au conceput şi interpretat o scenetă intitulată «Şcoala – în trecut şi acum». Aceasta a fost urmată de o dezbatere în care au fost identificate punctele forte şi punctele slabe ale relaţiilor între generaţii, în trecut şi în prezent. Activitatea s-a încheiat printr-o expoziţie şi un concurs de desene pe aceeasi temă, cele mai bune lucrăari fiind premiate”, ne-a spus prof. Mihaela Pral.

O altă acţiune foarte frumoasă s-a desfăşurat sub genericul „Bunici pentru o zi”, sau acţiunea formativă „Vizită la domiciliul bătrânilor singuri”, ne-a declarat şi prof. Daniela Fara, consilier educativ al Liceului Pedagogic „C.D. Loga”.

Concluzia proiectului, ajuns la final, este legată de faptul că educaţia se poate face nu numai în sala de clasă. Există o sumedenie de activităţi extraşcolare care ajută la formarea tinerilor, dar şi la stabilizarea relaţiilor pe care aceştia le stabilesc între ei, precum şi între instituţii.

Carmen SENCO