Jocul popular, la el acasă, la Armeniș


În zilele de 5 și 6 august, la Armeniș a avut loc cea de a doua ediție a Festivalului „Jocul Popular – Tradiție Perenă pe Valea Timișului“, manifestare la care au luat parte 11 ansambluri folclorice din mai multe județe ale țării. Scopul declarat de organizatori – Asociația cultural-folclorică „Armenișana”, cu sprijinul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin, și al Consiliului Local Armeniș a fost cunoașterea, păstrarea și promovarea obiceiurilor și tradițiilor strămoșești, dar și descoperirea de noi valori din rândul tinerilor iubitori de folclor, joc popular și cântec.

„Le mulțumesc ansamblurilor care au făcut eforturi deosebite să participe la această ediție a festivalului – «Doina Banatului» din Caransebeș, «Junii Banatului» din Timișoara, «Lugojana» din Lugoj, «Bârzava» din Reșița, «Bobocica» din Băilești, județul Dolj, „Piatra Craiului” din Zărneşti, Braşov, „Florile Stăvilarului” din Coștei, Timiş, „Slătinioara” din Slatina-Timiş și, bineînțeles, «Armenișanei», care ne-a dus faima peste hotare. Încercăm să menținem vie tradiția jocului popular, pentru ca tinerii să-l ducă mai departe, din generație în generație, așa cum și strămoșii noștri ni l-au transmis până în zilele noastre”, a spus primarul comunei, Cristian Vela.

Festivalul propriu-zis, desfășurat în fața Căminului cultural din Armeniș, a fost precedat de câte o Paradă a portului popular.

Ștefan ISAC