ISU „Semenic”, raport pe primul semestru!


Recent, la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” al județului Caraș-Severin a avut loc o conferință de presă pentru prezentarea noului șef al instituției, lt.-col. Cristinel Coneru, făcută de slt. Elena Tarla, purtătorul de cuvânt al ISU, precum și comunicarea situației operative pe primul semestru al anului.

Lt.-col. Cristinel Coneru este noul inspector-șef începând cu data de 15 iunie, în urma promovării unui concurs în acest sens. El a mai condus acest inspectorat în calitate de împuternicit inspector-șef pentru o perioadă de timp. Lt.-col. Cristinel Coneru  a absolvit Facultatea de Pompieri a Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza“ din Bucureşti, are o vastă experiență în plan operativ și a deținut și în trecut funcții de conducere și de comandă, având avantajul coordonării și organizării activității celor din subordine, a spus slt. Elena Tarla.

În ceea ce priveşte situația operativă pe primul semestru al anului, la nivelul acestei structuri s-au înregistrat 2.264 de intervenţii în situaţii de urgenţă, cu 7,1% mai multe faţă de semestrul I 2016, când s-au consemnat 2.114 intervenţii.

Echipajele subunităţilor au acţionat în 41 de cazuri de descarcerare, 1.416 situaţii de asistenţă medicală de urgenţă – intoxicaţii, afecţiuni cardiace, diverse traumatisme, resuscitări stop cardio-respirator, afecţiuni medicale diverse, acordare prim-ajutor la accidente rutiere, şi de 135 de ori pentru asistenţă persoane, respectiv intervenţii pentru degajări de persoane şi rămase blocate.

Timpul mediu de intervenţie al S.M.U.R.D a fost de 37 de minute, la fel ca şi în 2016.

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2016, ca total, a crescut atât numărul acestor intervenţii, de la 1.480 la 1.592 (cu 7,6%), cât şi numărul persoanelor asistate, de la 1.509 (190 de copii), la 1.639 (236 de copii). În acelaşi timp, a scăzut atât numărul intervenţiilor de descarcerare la accidente de circulaţie, de la 48 la 41, cât şi numărul persoanelor asistate în urma acestor intervenţii, de la 50 la 38.

Totodată, în acest semestru, pompierii militari cărăşeni au acţionat pentru stingerea unui număr de 522 de incendii, dintre care 359 de vegetaţie uscată şi altele (arderi necontrolate), ceea ce reprezintă 68,8% din totalul incendiilor înregistrate, 163 de diverse incendii, exceptându-le pe cele de vegetaţie uscată şi altele asemenea.

Timpul mediu de răspuns la incendii pentru serviciile profesioniste a fost de 16 minute, iar timpul mediu de intervenţie a fost de 88 de minute, ambii timpi identici cu cei de anul trecut, a spus lt.-col. Cristinel Coneru.

Comparativ cu perioada similară a anului 2016, numărul total de incendii a crescut cu 40%, de la 116 la 163, iar numărul incendiilor izbucnite la gospodăriile populaţiei a crescut de la 94 la 115.

La nivelul Inspectoratului s-au înregistrat în acest prim semestru al anului 97 de intervenţii în alte situaţii de urgenţă, respectiv 57 de intervenţii la inundaţii şi fenomene meteo periculoase, opt misiuni pirotehnice, o avarie la magistrale de transport energie electrică, şi 31 de asigurare măsuri PSI la evenimente publice de amploare (manifestări sportive, religioase, cultural-artistice). Comparativ cu perioada similară a anului trecut, numărul acestor intervenţii a scăzut cu 70% (de la 325, la 97).

O altă categorie de intervenţii o constituie cele 53 de acţiuni pentru protecţia comunităţilor, şi anume: 10 intervenţii pentru protecţia mediului (spălare căi publice), 14 salvări de animale, 29 de alte intervenţii – aici fiind incluse activităţile de acordare de sprijin unor instituţii publice în diverse situaţii, transport/ alimentare cu apă, degajare elemente aflate în pericol de prăbuşire, căutarea unei persoane dispărute, deblocare uşi, deblocare carosabil etc. Comparativ cu primul semestru al anului 2016, numărul acestor intervenţii a crescut cu 8% (de la 49, la 53).

Cele 2.264 de situaţii de urgenţă au fost soluţionate de către Serviciile pentru situaţii de urgenţă sau cetăţeni, astfel: Serviciile profesioniste pentru situaţii de urgenţă au intervenit singure în 2.170 de situaţii; Serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă au intervenit singure sau împreună cu Serviciile private pentru situaţii de urgenţă în 88 de cazuri – 12 incendii, 57 de incendii de vegetaţie şi altele, 5 asistenţă persoane, 8 alte situaţii de urgenţă (inundaţii), 6 acţiuni protecţie comunităţi (câte două pentru protecţia mediului, salvări animale, alte intervenţii/deblocare uşă/carosabil); populaţia, sau, după caz, salariaţii au soluţionat 5 situaţii (incendii), înainte de sosirea Serviciilor profesioniste/voluntare pentru situaţii de urgenţă.

Serviciile voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă au mai participat, în cooperare cu Serviciile profesioniste din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic”, la 104 intervenţii în situaţii de urgenţă, astfel: 40 de incendii, 48 de incendii de vegetaţie şi altele, 15 alte situaţii de urgenţă (inundaţii).

Raportat la perioada similară din 2016, participarea Serviciilor voluntare şi private la acţiunile de intervenţie a înregistrat o scădere, atât în ceea ce priveşte totalul intervenţiilor desfăşurate, cu 28,9%, (de la 270, la 192), cât şi al celor la care acestea au intervenit singure, cu 25,4% (de la 118, la 88).

În această perioadă, echipajele de intervenţie au mai desfăşurat 2.513 acţiuni de recunoaştere în teren, de educare şi instruire în domeniul situaţiilor de urgenţă, 46 de exerciţii cu forţe şi mijloace în teren (din care 3 cu S.M.U.R.D.) şi 4 misiuni de asigurare/supraveghere zonă probabilă de producere a situaţiei de urgenţă (asigurare măsuri PSI: scurgeri gaze conducte gaz, pericol explozie/incendiu la locuinţe/instituţii).

Pe timpul intervenţiilor au fost asistate 1.639 de persoane (din care 236 copii) şi au fost salvate 19 persoane (din care 3 copii). De asemenea, au mai fost salvate 204 animale şi păsări şi au fost protejate bunuri în valoare estimatimată de 27.711.300 de lei.

Comparativ cu perioada similară din anul 2016, a crescut numărul persoanelor asistate medical, de la 1.509 (din care 72 copii), la 1.639 persoane (din care 236 copii), a scăzut numărul persoanelor salvate, de la 259 (din care 72 copii), la 19 (din care 3 copii), şi a crescut valoarea bunurilor salvate, de la 17.638.400 de lei, la 27.711.300 de lei.

Bianca METEŞ