Boboci de „Flori de cântec”, la Caransebeş


Joi, 24 noiembrie, în sala de spectacole a Casei de Cultură „George Suru” din Caransebeș a avut loc primul Festival-Concurs Național „Flori de Cântec”, manifestare la care tinerii participanţi – solişti vocali şi instrumentişti – au evoluat împărţiţi pe două categorii de vârstă: 8-14 și 15-20 de ani, la prima fiind înscrişi 14 concurenţi, iar la cea de a doua, şapte.

Prof. Ioan Gheorghe Oltean, președintele Asociației Cultural-Artistice „Făgețeana” și directorul festivalului, ne-a informat că această acţiune își propune să promoveze și să conserve cântecul popular autentic, în interpretarea tinerilor concurenți. „Este un proiect îndrăzneț, care se va derula în toate județele țării, încercând să descopere tinerele talente. Am ales să demarăm acest proiect la Caransebeș, în Ţara Gugulanilor, pentru că aici au fost și sunt încă valori ale folclorului românesc, care au făcut și fac cinste Banatului și țării”, a mai spus Ioan Gheorghe Oltean.

Premiile, atât la soliștii vocali cât și la instrumentişti, s-au dus la Rugi, Păltiniș, Prisaca, Maciova, Reșița, Bucova, Băuțar și Caransebeș. Marele Premiu al acestui festival l-a obţinut Valentin Vădrariu din Mehadica, la soliști vocali, iar la soliști instrumentiști – Dănuţ Bogdan din Bucova. Cei doi vor concura cu câștigătorii din celelalte județe, la faza națională, care se va desfăşura la Bucureşti, în primăvara anului viitor.

Toți concurenţii au primit diplome de participare și cadouri din partea Episcopiei Caransebeșului. Organizatorii acestui Festival au fost Primăria municipiului Caransebeș, Casa de Cultură „George Suru” și Ansamblul „Doina Banatului”, care a asigurat și acompaniamentul soliștilor. Prezentatori au fost Oana Stanca și Mircea Cârțișorean.

Ștefan ISAC