Ioan Popa – singurul milionar cărăşean din Topul Forbes 2011


Criza economică i-a şters de pe lista celor mai bogaţi români pe Cristi Chivu şi Iosif Armaş. Singurul cărăşean milionar în euro care a mai rămas în Topul Forbes din 2011 este reşiţeanul Ioan Popa. Averea acestuia este estimată la 10-11 milioane de euro

 Chiar dacă perioada de criză pe care o traversăm a eliminat din lista celor mai bogaţi români nume ca Iosif Armaş şi Cristian Chivu, omul de afaceri Ioan Popa rămâne în Topul Forbes 2011, el fiind singurul cărăşean nominalizat în acest clasament. Averea directorului general – şi în acelaşi timp fost acţionar principal – al societăţii Pangram Reşiţa, firmă ce deţine marca de paste făinoase „Monte Banato”, este estimată la aproximativ 11 milioane de euro. (S. Berger)

În cursul acestui an, Ioan Popa a câştigat din afacerile sale derulate în comerţ şi domeniul imobiliar între 8 şi 9 euro pe minut, profit care îl plasează pe locul 452 în Topul Forbes 2011. Marii absenţi din acest prestigious clasament sunt Cristian Chivu şi Iosif Armaş, a căror avere o întrecea în 2010 pe cea a milionarului Ioan Popa. Acesta este directorul general şi fostul acţionar principal al societăţii Pangram Reşiţa, firmă ce deţine în portofoliu marca de paste făinoase Monte Banato.

În urmă cu câţiva ani, afaceristul a cedat 60 la sută din acţiunile de la Pangram unei firme din Italia. Tranzacţia a fost estimată la zece milioane de euro. Ioan Popa a intrat apoi în afaceri imobiliare, fiind proprietarul proiectului Reşiţa First, primul proiect imobiliar privat din Caraş-Severin. În luna aprilie a anului 2011, omul de afaceri s-a reorientat spre atragerea fondurilor europene în judeţ.

A obţinut o finanţare de două milioane de euro de la Uniunea Europeană, pentru modernizarea unei mori, ridicată în secolul al XIX-lea, în oraşul Bocşa. Odată cu finalizarea implementării acestui proiect, la câştigurile lui Ioan Popa se vor adăuga şi cele ce provin din producţie. ,,Producătorii de cereale, dar şi deţinătorii de terenuri au şansa să le valorifice. La producţia noastră, e nevoie de cultivarea a circa 12.000 de hectare de teren, din care să rezulte materia primă pe care să o folosim”, a spus omul de afaceri. Proiectul va fi gata în luna august a anului viitor.

Lideri pe piaţa din ţară

În momentul de faţă, potrivit sondajelor făcute pe piaţa din România, firma de paste a omului de afaceri din Reşiţa ocupă locul întâi în preferinţele oamenilor. ,,Putem spune că am învins şi la volum, şi la calitate”, subliniază Ioan Popa, care precizează că un rol deosebit de important în afacerea sa îl au distribuitorii. ,,Avem un sistem de distribuţie bine pus la punct, care se face cu 150 de autovehicule. De asemenea, mai avem 14 depozite şi aproximativ 8.000 de clienţi lunar”, spune omul de afaceri. 

Pe viitor, milionarul în euro îşi propune să mai acceseze un proiect din fonduri europene, care se referă la construirea unei fabrici de pâine congelată. Aceasta ar fi prima din România de acest fel. ,,Proiectul valorează 6 milioane de euro. Trei sunt de la Uniunea Europeană, cu restul contribuim noi. Este scris deja. Sperăm să fie gata până la finele lunii octombrie a acestui an”, a adăugat Nelu Popa.

Sonia BERGER