Învăţământul dual mai face un pas la Caransebeş


În şedinţa de joi, 20 decembrie 2018, consilierii locali au aprobat cu unanimitate de voturi acordurile de parteneriat între Unitatea Administrativ-Teritorială Caransebeş, Liceul Tehnologic „Decebal” şi agenţii economici care au făcut solicitări pentru cifre de şcolarizare, respectiv SC Caromet SA, SC Chiulan SRL – ambele din municipiu, precum şi SC Benning Power Electronics Rom, precum şi cu Liceul Tehnologic „Trandafir Cocârlă” şi agenţii economici I.I. Galgue Aurelian – Full Auto Caransebeş, SC Lucas SRL, SC Chirton Trading SRL şi SC Veverca Vlady Serv SRL, toate din municipiu.

Cele două parteneriate sunt urmarea întâlnirilor pe care Primăria Caransebeş le-a avut în ultimele luni cu directorii liceelor tehnologice din municipiu, cu agenţii economici interesaţi şi cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraş-Severin, pe piaţa muncii din oraş existând o cerere mare de forţă de muncă calificată în diverse meserii. De asemenea, în data de 14 decembrie, în Comitetul de Dezvoltare a Parteneriatului Social Caraş-Severin a fost aprobată Reţeaua judeţeană şi cifrele de şcolarizare pentru învăţământul tehnic, inclusiv clasele de învăţământ dual pentru Caransebeş, aici fiind vorba despre cele două licee tehnologice sus-amintite.

„Suntem într-o fază destul de avansată cu învăţământul dual, suntem în graficul impus de Inspectoratul Şcolar Judeţean, de Ministerul Educaţiei Naţionale, aprobând cererea şi participarea câtorva agenţi economici din Caransebeş, precum şi acel amendament conform căruia Primăria va contribui cu 100 de lei pentru fiecare elev, lunar, în condiţiile în care aceşti elevi vor frecventa în proporţie de peste 90 la sută cursurile acestui sistem de învăţământ. Fiecare clasă trebuie să aibă un număr de minimum 20 de elevi, chiar şi cu grupe de specializări diferite, şi acest lucru a fost realizat în două dintre instituţiile şcolare tehnologice, şi anume liceele «Decebal» şi «Trandafir Cocârlă»”, a spus primarul Caransebeşului, Felix Borcean.

Bianca METEŞ