În tribunele „Municipalului” caransebeşean s-a murmurat: „Pariuri sau prostie…”


caransebes bihor 11

FC Caransebeş 1913 – FC Bihor 2-3 (2-2)

Chiar dacă în urmă cu numai o săptămână, FC Caransebeş 1913 câştigase în deplasare derby-ul orgoliilor cu Metalul Reşiţa, iar sâmbătă, 3 octombrie, vremea a fost excelentă pentru fotbal, în tribunele Stadionului Municipal din Parcul Teiuş au luat loc doar 700 de spectactori, mult sub media cu care gugulanii îşi obişnuiseră favoriţii.

Întâlnirea din etapa a VI-a a Ligii a II-a, dintre gazde şi oaspeţii de la Oradea, a început bine pentru „legiunea” antrenată de Giovanni Pisano, caransebeşenii deschizând scorul în minutul 7, în urma unei lovituri de colţ executată de Livan pe partea stângă, înalt, în careu, Nagy a prins balonul, l-a scăpat apoi în faţă, de unde Telecican, pe fază, l-a împins, de la numai 8 metri, în poarta bihoreană. Gazdele îşi puteau mări avantajul în minutul 15, însă torpila de la 22 de metri expediată de Lupu a trecut razant cu vinclul drept al porţii oaspeţilor.

Egalarea a venit în minutul 28, atunci când Andor a prins un şut de excepţie de la 25 de metri lateral-stânga, care s-a dus la colţul lung, lovind plasa laterală a porţii apărate de Pascal, a cărui intervenţie s-a dovedit inutilă.

Gazdele au preluat imediat iniţiativa, încercând să intre la cabine în avantaj, iar în minutul 37 Buşu a pătruns pe aripa stângă, a centrat perfect, iar Lupu s-a înălţat la 8 metri şi a trimis cu capul, imparabil, în poarta lui Nagy.

Bucuria gugulanilor nu a ţinut decât un minut, pentru că în faza imediat următoare Andor a făcut legea pe partea dreaptă, a centrat la semiînălţime, Pascal a ratat intercepţia, iar Trabalka a pus latul, la doar 4 metri, restabilind egalitatea.

Cea de a doua repriză a fost probabil cea mai slabă făcută de FC Caransebeş 1913 de când la cârma echipei se află Giovanni Pisano. De la vestiare au ieşit cu totul alte echipe, una schimbată în bine, cealaltă în foarte rău. Dominarea bihorenilor s-a concretizat cu o primă fază periculoasă la poarta lui Pascal în minutul 59, atunci când omul meciului – şi l-am numit aici pe Andor – a centrat de pe partea stângă, Maria a reluat cu capul în plasă de la 8 metri, însă Andra Hiticaş a ridicat fanionul, iar Dan Dreve a anulat golul pe motiv de ofsaid. Peste numai două minute, acelaşi Andor a expediat un şut teribil, care însă s-a dus în bara din dreapta a părţii apărate de Pascal, emoţiile gugulanilor din tribune începând să crească cu fiecare minut.

Oaspeţii au controlat jocul de o manieră categorică, în minutul 67 nou-intratul Ferik centrând pe jos de pe partea dreaptă, Trabalka a protejat bine în suprafaţa de pedeapsă, a pivotat, însă şutul său puternic, de la doar 10 metri, a fost respins cu un reflex spectaculos de Pascal.

Ceea ce era firesc să se întâmple, s-a întâmplat în minutul 76, atunci când Andor a făcut ce a vrut pe dreapta, a centrat pe jos, iar Coroian, venit la colţul scurt, a pus latul la 4 metri, catapultând balonul în vinclul porţii caransebeşene.

Bihorenii puteau să-şi mărească avantajul în minutul 84, după o fază în care Şulea a centrat în faţa porţii, însă Trabalka, rămas singur cu Pascal la 10 metri, a şutat milimetric pe lângă butul stâng al porţii gugulane.

În minutul 85 s-a consemnat şi prima fază periculoasă la poarta lui Nagy, şutul lui Roman, pe jos, de la 18 metri, fiind respins în corner de portarul oaspeţilor. Bihorenii au mai trecut o dată pe lângă gol în minutul 88, atunci când Moisi l-a faultat pe Andor în suprafaţa de pedeapsă, iar centralul întâlnirii a dictat penalty, însă acelaşi Andor a tras pe colţul din stânga al porţii gugulane, iar Pascal, se pare specializat în apărarea loviturilor de pedeapsă, a reuşit să respingă.

Întâlnirea de sâmbătă se putea constitui într-un bun prilej pentru gugulani de a-i face un cadou lui Giovanni Pisano, care luni, 5 octombrie, împlineşte 47 de ani, însă n-a fost să fie… În schimb, din tribune s-au auzit tot mai multe voci care îi atacau pe jucătorii caransebeşeni, la modul deschis, că ori „au dat” partida, ori au jucat la pariuri, ori e vorba pur şi simplu de prostie.

„Îmi pare rău pentru rezultatul de astăzi, mai ales pentru scorul înregistrat. Începusem bine, am înscris, dar din păcate, când conduceam, am primit gol imediat. Nu caut scuze, dar de două săptămâni, deci şi în meciul cu Reşiţa, nu avem fundaşi centrali, aşa că a trebuit să improvizăm. Cei care i-au înlocuit au mai făcut greşeli, şi datorită, probabil, faptului că nu joacă pe posturile respective. După cel de-al doilea gol primit, nu înţeleg ce s-a întâmplat cu băieţii… Din păcate, Stoica a cerut schimbarea imediat după pauză, l-am introdus pe Suru fiindcă am văzut că la mijloc sufeream foarte tare. Şi adversarii au schimbat ceva la pauză, în prima repriză am avut spaţii pe care în partea a doua nu le-am mai găsit şi astfel nu am reuşit să ne mai facem jocul din prima repriză. Dorim însă cu toţii să ne revanşăm pentru partida de azi, iar miercuri să facem un meci mult mai bun şi să luăm cele trei puncte pe care trebuia să le luăm astăzi”, a spus antrenorul gugulanilor, Giovanni Pisano. Întrebat de ziarişti dacă are cunoştinţă de zvonurile conform cărora jucătorii caransebeşeni ar juca la pariuri, tehnicianul italian a răspuns: „Nu are rost să ne gândim la toate bârfele care circulă. Atunci când lucrurile merg prost, toată lumea vorbeşte de pariuri. Nu de aceea am venit aici. Am jucat fotbal 20 de ani, puteam să rămân bine-mersi în Italia, dar, fiind un antrenor tânăr, vreau să acumulez cât mai multă experienţă, să-mi pun în practică ideile, să-mi învăţ băieţii cu un altfel de fotbal. Am venit să muncesc şi, dacă e nevoie, să fac sacrificii. Înaintea meciului cu Reşiţa am devenit bunic, dar n-am putut să merg acasă să-mi văd nepoţelul… Bârfele astea, mai ales într-un oraş mic, cum e Caransebeşul, circulă foarte repede. Când lucrurile merg prost, se aud tot felul de bârfe răutăcioase la adresa echipei. Noi vrem să muncim cât mai bine şi să rămânem în Liga a II-a”.

„În primul rând, consider victoria noastră un lucru normal, absolut firesc. Încet, încet, începem să arătăm ca o echipă, începem să ne intrăm în forma sportivă, pentru că în pregătiri am făcut doar trei jocuri. Avem şi noi problemele noastre. Consider că am demonstrat investitorilor noştri, Consiliului judeţean şi domnului Giurgiu (Mihai Giurgiu – n.r.) că merită să investească în noi, să fie alături de noi, noi îi aşteptăm, şi încet, încet, să punem echipa pe picioare. Dacă nu am fi câştigat astăzi, cred că puteam să ne facem sepukku, fiindcă, după toate ocaziile pe care le-am avut, mi se pare absolut firească această victorie”, a spus la conferinţa de presă Gheorghe Silaghi, antrenorul lui FC Bihor.

FC Caransebeş 1913: Pascal, Telecian, Buşu, Lupu, Cârstoiu, Săulescu (min. 73, Roman), Moisi, La Vecchia (62, Suru), Livan, Stelitano, C. Stoica (52, F. Pisano); rezerve: Birăescu, Dumitru, Boldea, Bogdanovici. Antrenor, Giovanni Pisano.

FC Bihor: Nagy, Remeş, Chira, Mintaş, Lorincz, Coroian, Magda, Maria (65, Ferik), Andor, Şulea (89, Haş), Trabalka (86, Mangra); rezerve: Kiraly, Olariu, Matei, Ember. Antrenor, Gheorghe Silaghi.

A arbitrat la centru Dan Dreve (Cluj-Napoca), asistat la cele două linii de Ferencz Tunyogi (Zalău) şi Andra Hiticaş (Cluj-Napoca).

Rezultatele etapei a VI-a, de sâmbătă, 3 octombrie: CS Mioveni – Universitatea Cluj-Napoca 0-1; Olimpia Satu Mare – Gaz Metan Mediaş 0-0; CSM Râmnicu Vâlcea – Unirea Tărlungeni 2-0; FC Braşov – UTA Bătrâna Doamnă Arad 2-2; FCM Baia Mare – Chindia Târgovişte 2-2; FC Caransebeş – FC Bihor Oradea 2-3; Şoimii Pâncota – Metalul Reşiţa 0-0.

Etapa a VII-a, miercuri, 7 octombrie: Şoimii Pâncota – CS Mioveni; Universitatea Cluj-Napoca – Olimpia Satu Mare; Gaz Metan Mediaş – CSM Râmnicu Vâlcea; Unirea Tărlungeni  – FC Braşov; UTA Bătrâna Doamnă – FCM Baia Mare; Chindia Târgovişte – FC Caransebeş; FC Bihor Oradea – Metalul Reşiţa.

Sorin ROGOZ

pisano 1