În dosarul hackerilor caransebeşeni, Italienii o lălăie mai rău ca românii


Conform declaraţiilor avocatului care reprezintă o parte a tinerilor din Caransebeş, care, de un an şi jumătate, sunt judecaţi pentru că au sustras, în mod repetat, diferite sume din conturile unor cetăţeni italieni, latura penală a cauzei ar putea fi soluţionată separat de cea civilă, cu alte cuvinte, dosarul e posibil să fie disjuns. Cosmin Bolosin susţine că, nici până acum, cele 20 de victime ale hackerilor caransebeşeni, şi nici Poşta Italiană, nu s-au constituit în parte civilă în respectivul proces. Prin urmare, Tribunalul Caraş-Severin a dat acestora un fel de ultimatum, prin care le stabileşte păgubiţilor, ca termen de consituire sau nu în părţi civile, data de 10 martie, altfel latura civilă împiedică desfăşurarea procesului penal. (C. Senco, S. Berger)

Dosarul în care mai mulţi tineri din Caransebeş – respectiv Ion Ciufu, Alexandru Mihai Flavius Blăgăilă, Dorel Cosma, Ovidiu Andraş, Petru Cristescu, Ştefan Stoica, Dragoş Pintilie şi Liviu Coşe – sunt judecaţi de aproximativ un an şi jumătate, şi în care sunt acuzaţi că au sustras în mod repetat diferite sume din conturile unor italieni, ar putea fi disjuns. Mai exact, latura penală a cauzei ar putea fi soluţionată separat de cea civilă. La această concluzie a ajuns avocatul Cosmin Bolosin, apărătorul unora dintre tinerii implicaţi în dosar, care susţine că, nici până la această oră, cei 20 de italieni, victime ale hackerilor caransebeşeni, şi Banca Poştei Italiene nu s-au constituit în parte civilă în proces. Acesta este şi motivul pentru care Tribunalul Caraş-Severin a emis un soi de ultimatum, în sensul că Laura Altieri, Leonardo Barone, Andrea Bolis, Fiorenzo Casini, Laura Casucci, Luciano Catania, Nino Cocco, Davide Dalla Mora, Fausto Durante, Sabina Fabiani, Lino Fabris, Lucia Ferraoili, Giuseppe Gazze, Matteo Gandini, Pierino Graziani, Loredaba Lauciello, Maurizia Lopez, Luana Masini, Fabrizia Petrachi, Luca Ponzio şi Banca Poştei Italiene au ca termen data de 10 martie ca să se constituie sau nu în părţi civile, altfel latura civilă împiedică desfăşurarea procesului penal. În opinia lui Bolosin, procedura este extrem de complicată, existând puţine şanse ca italienii să intre în proces, fapt ce face imposibilă stabilirea prejudiciului.

Cei 10 tineri acuzaţi au fost reţinuţi de ofiţerii DIICOT în dimineaţa zile de 6 martie 2009, iar şase dintre ei au rămas în arest timp de zece luni. Cu toţii au fost trimişi în judecată în 5 august 2009, fiind acuzaţi de iniţiere, constituire de grup infracţional organizat, aderare sau sprijinire a unui asemenea grup, în 10 mai 2010 magistraţii respingând propunerea de prelungire a mandatelor de arestare, punându-i pe tineri în libertate, dar cauza întârzie să fie soluţionată din lipsă de procedură, neputându-se stabili prejudiciul produs de ei. Instanţa Tribunalului Caraş-Severin va lua o decizie la termenul din 10 martie a.c.

Carmen SENCO

Sonia BERGER