Ţarcu, muntele ucigaş, şi-a recunoscut vina: cei doi tineri dispăruţi anul trecut au fost găsiţi!


Sâmbătă, 12 iunie, corpurile neînsufleţite ale soţilor Ionuţ Gruia, în vârstă de 33 de ani, şi al Adrianei-Ileana, de 20 de ani, dispăruţi după ce, în data de 19 decembrie 2009, au plecat de la Cabana Cuntu spre Staţia Meteo Ţarcu pentru a-şi petrece Sărbătorile de iarnă, au fost descoperite în zona numită Căldarea Mică, în Groapa Vârciorovarului, unde stratul de zăpadă depăşeşte încă 2,5 metri. Printre alte declaraţii cutremurătoare, Ileana Azzola, mama tinerei, a afirmat: ,,Am visat cu fata mea la trei zile de la dispariţie. Îmi spunea că a rămas de mână cu soţul ei şi că se află în Căldare, împinşi de vânt şi luaţi de avalanşă. Nimeni n-a vrut să mă creadă, chiar dacă i-am implorat să caute acolo”. (C. Senco)

Sufletele celor doi tineri daţi dispăruţi în data de 19 decembrie 2009, în Munţii Ţarcu, şi-au găsit, în sfârşit liniştea. Trupurile soţilor Ionuţ Gruia, de 33 de ani, şi Adriana-Ileana, de 20 de ani, au fost descoperite, întâmplător, sâmbătă, 12 iunie în zona numită Căldarea Mică, în Groapa Vârciorovarului, unde stratul de zăpadă depăşeşte încă 2,5 metri. ,,Am visat cu fata mea după trei zile de la dispariţie. Îmi spunea că a rămas de mână cu soţul ei şi că se află în Căldare, împinşi de vânt şi luaţi de avalanşă. Nimeni n-a vrut să mă creadă, chiar dacă i-am implorat să caute acolo”, spune acum, printre lacrimi, mama tinerei, Ileana Azzola, în timp ce strânge în pumn o iconiţă şi o fotografie de-a fetei. Oricât de greu de crezut ar fi, declaraţiile mamei au fost făcute imediat după ce s-a aflat locul în care au fost găsite trupurile fără viaţă ale tinerilor, înainte de a se şti ceva despre poziţia corpurilor. Într-adevăr, persoanele aflate la faţa locului povestesc că cei doi se aflau foarte aproape unul de altul şi, mai mult, în mâna tânărului s-a găsit mănuşa soţiei sale, semn că cei doi se ţinuseră de mână până în ultima clipă a vieţii.

Drama celor două familii nu cunoaşte limite, singura mulţumire a rudelor fiind doar aceea că, măcar de acum înainte, vor avea un loc unde să aprindă o lumânare şi să spună o rugăciune. ,,Vă puteţi închipui cum ne-am aşezat noi la masă, cum am dormit în ultimele şase luni? Poate cineva să înţeleagă ce răspunsuri am avut noi în tot acest timp la întrebarea firească legată de locul unde ar putea zăcea trupurile lor? Au fost cumva atacaţi de animale? N-aş dori nimănui să treacă prin tot acest calvar care n-a făcut altceva decât să sporească durerea şi suferinţa noastră”, spune plângând Ioan Azzola, cel care în ultimii ani a înlocuit dragostea tatălui natural al fetei. ,,Am crescut-o şi pe ea şi pe fratele ei cu mare greutate. Noi, de origine, suntem din Maramureş, unde am fost căsătorită cu un bărbat care bea des şi peste măsură şi care, aproape de fiecare dată, făcea scandal. O, Doamne, când să mă bucur pentru Adi că a găsit fericirea… Ea l-a cunoscut pe soţul ei şi s-a stabilit în Banat, şi atunci am decis să fiu alături de ea şi ne-am mutat şi noi aici. Şi, acum, ce nenorocire! Ultima oară am vorbit cu fata mea la telefon în acea zi, pe la 4 şi jumătate după-amiază. Dar bătea foarte tare vântul şi nu ne-am înţeles. Mi-a spus că o să mă sune ea când ajunge la Staţie. Nu m-a mai suntat şi apoi, după un timp, am sunat-o eu din nou. Telefoanele lor nu mai aveau semnal”, spune plângând mama fetei, cea care susţine că în ultimele luni, de dincolo de moarte, Adriana-Ileana a păstrat o legătură aproape permanentă, în vis, cu cea care i-a dat viaţă. ,,Adevărul e că singurii care i-au căutat cu adevărat pe copiii noştri sunt localnicii din Borlova, care n-au avut odihnă nici zi, nici noapte şi care, voluntar, au tot urcat în munte să-i găsească. Azi, 30 de oameni au plecat iar în căutarea lor şi i-au şi găsit”, mai spune tatăl. El mai susţine că, în cele şase luni de căutare, a făcut nenumărate demersuri, care au ajuns la Sibiu, unde a cerut ajutor trupelor specializate şi dotate cu câini, şi până la preşedintele Traian Băsescu. Rezultatul, însă, s-a lăsat aşteptat. ,,E adevărat că dl Frunzăverde mi-a promis că va face totul pentru a-i aduce acasă pe copiii noştri, că va aduce în ajutor cadre militare, dar, după o discuţie cu dl Balaban, şeful Serviciului Public Salvamont, s-a lăsat convins de acesta că lucrurile se vor aranja repede”, adaugă bărbatul.

Durere la fel de mare şi în familia băiatului, singurul copil al familiei Gruia. ,,Doamne, de ce, Doamne? Când a plecat Adriana de acasă, ca să facă sărbătorile cu Ionuţ pe munte, la locul lui de muncă, era foarte fericită şi m-a pupat. N-am ştiut, Doamne, atunci c-o face pentru ultima oară”, spune plângând mama tânărului, pentru care singura bucurie din viaţă o mai constituie drumurile la cimitir.

Familiile celor doi tineri cred, de altfel, că şi felul în care trupurile lor îngheţate au fost descoperite constituie un semn clar că, din eternitate, soţii Gruia au ajutat voluntarii şi salvamontiştii să-i găsească. Sâmbătă, 12 iunie, un grup de 30 de locuitori din Borlova, însoţiţi de câţiva salvamontişti, au pornit, din nou, în căutarea celor doi tineri. La un moment dat, unul dintre voluntari a alunecat şi s-a prăvălit câţiva metri în Căldare. Când s-a ridicat, a văzut în zăpadă mâna Adrianei şi şi-a chemat în ajutor colegii. Datorită stării precare a celor două corpuri neînsufleţite, acestea au fost depuse pe o targă dublă, improvizată, şi transportate cu un elicopter la Spitalul din Caransebeş, pentru necropsie. Medicul legist a constatat că cei doi şi-au pierdut viaţa în urma unei insuficienţe cardio-respiratorii şi a hiportermiei.

Meteorologul Ionuţ Gruia, de 33 de ani, şi soţia sa, Adriana, de 20 de ani, au fost daţi dispăruţi în data de 19 decembrie 2009. Meteorologul a părăsit în cursul acelei zile de sâmbătă Staţia Meteo Ţarcu, la care era angajat, pentru a se întâlni cu soţia sa. Cei doi urmau să îşi petreacă sărbătorile în vârf de munte, unde Ionuţ trebuia să facă de serviciu. Bărbatul a ajuns la Cabana Cuntu, de unde şi-a luat soţia şi împreună au plecat spre staţia meteo. Pentru ei, lucrurile au început să se complice odată cu declanşarea viscolului în Munţii Ţarcului. Căutările demarate după dispariţia lor au condus, după câteva zile, numai la găsirea unei căciuli şi a unei mănuşi care au aparţinut celor doi. După găsirea trupurilor s-a constatat că tinerii şi-au pierdut viaţa la doar câteva sute de metri de staţia la care ar fi vrut să ajungă. Înmormântarea celor doi tineri a avut loc duminică, 13 iunie, la Borlova.

Carmen SENCO