În 1 Decembrie, Caransebeşul a fost tricolor



La Caransebeş, manifestările prilejuite de sărbătorirea Zilei Naţionale a României, organizate de Primăria municipiului, Casa de Cultură „George Suru” şi Episcopie, s-au desfăşurat joi, 1 Decembrie, în Piaţa „Elie Miron Cristea”, din centrul municipiului.
La amiază, după constituirea Dispozitivului de Onoare şi întâmpinarea oficialităţilor, printre care s-au numărat primarul Felix Borcean, city-managerul municipiului, Florin Bogdea, comandantul Garnizoanei, mr. Daniel-Mihai Birău, deputatul Dumitru Rujan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Marius Isac, şi numeroşi consilieri locali, PS Lucian, Episcopul Caransebeşului, a oficiat un Te Deum în Catedrală.
În discursul său susţinut pe esplanada Catedralei, PS Lucian Mic, episcopul Caransebeşului, a vorbit despre profunda semnificaţie pe care ziua de 1 Decembrie o are pentru românii de acasă şi de pretutindeni.
„Despre patriotism aş vrea să spun şi eu câteva cuvinte. Faptul că dumneavoastră sunteţi astăzi, aici, într-un număr atât de mare, înseamnă patriotism. Faptul că în Catedrală, la slujba de Te Deum, am participat toţi reprezentanţii cultelor, partidelor politice, am lăsat în urmă toată vrajba, toate zbaterile care ne-au marcat de multe ori existenţa, şi sperăm ca acestea să se stingă treptat-treptat, faptul că am fost toţi aici împreună şi suntem în continuare, în opinia mea înseamnă tot patriotism. Caransebeşul este casa noastră, este oraşul nostru şi, prin modul cum reuşim să-l preţuim, să-l întreţinem, ne putem declara patrioţi”, a spus primarul Felix Borcean.
După acest moment, edilul a înmânat diplomele de Cetăţean de Onoare al Municipiului Caransebeş culturistului Dorian Armaş, campion naţional şi, anul acesta, campion european cu echipa României, şi lui Valentin Dascălu, decanul de vârstă al consilierilor caransebeşeni.
Apoi, pe fondul muzical asigurat de Grupul „Ethos” al Episcopiei Caransebeşului, cei prezenţi au depus flori la statuia episcopului Elie Miron Cristea şi la Crucea Identităţii şi Demnităţii Naţionale, ridicată în anul 1810.
De la ora 14, pe scena amplasată în faţa Casei de Cultură „George Suru” a susţinut un scurt program artistic Fanfara „Lira”, dirijor col. (r) Marius Frăţilă, după care a urmat un spectacol folcloric cu Ansamblul „Junii Gugulani”, coregraf Adrian Jurchescu, Taraful „Olanii” şi soliştii vocali Maria-Anesia Rusnac, Ana Jurj, Margareta Szutter, Alin Olan şi Ionela Bădălan.
Pentru masa tradiţională, organizatorii au pregătit aproximativ 2.000 de porţii de fasole cu cârnaţi şi salată de varză, să ajungă pentru toată lumea, iar cei care au dorit s-au mai încălzit niţel cu câte un păhărel de răchie.
Tot de la ora 14, la Cercul Militar a avut loc vernisarea expoziţiei de pictură a col. (r) Iuliana Doltu din Bucureşti, ea venind la Caransebeş cu 30 de tablouri cu tematică nu doar militară, ci înfăţişând şi peisaje sau icoane.
Prezentatoarea manifestării a fost Roxana Novacovici, de la Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică din Caransebeş.
Sonia BERGER