Impact Vox, bilanţ după o jumătate de an


impact 1

Înfiinţat în noiembrie 2014 prin proiectul Fundaţiei Noi Orizonturi „IMPACT – model de educaţie pentru cetăţenie activă şi implicare comunitară în rândul copiilor şi tinerilor”, finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, Clubul Impact Vox de la Colegiul Naţional „C. D. Loga” din Caransebeş a trecut deja în a doua jumătate de an de existenţă şi îşi poate înscrie în palmares patru proiecte pentru comunitate. Două dintre acestea, „Shoebox” şi „Dopuri pentru o cauză”, sunt acţiuni umanitare prin care membrii clubului s-au afiliat unor proiecte naţionale, dar celelalte două sunt rodul ideilor şi muncii lor, fiind câştigătoare la concursurile naţionale de proiecte pentru copii şi tineret „Fii activ! Fii sportiv!”, martie 2015, şi „Zâmbete mari pe feţe mici”, iunie 2015. Andrei Grigorescu, pentru „Shoebox” şi „Dopuri pentru o cauză”, apoi Raluca Semenescu pentru „Fii activ! Fii sportiv!” şi Blanca Urechiatu, pentru „Zâmbete mari pe feţe mici”, şi-au coordonat echipa atât în scrierea proiectelor, cât şi în implementare, cu hotărâre şi implicare, ca adevăraţi manageri de proiecte, demonstrând calităţi de excelenţi lideri şi organizatori. Fiecare dintre membrii Impact Vox, chiar dacă încă nu au ajuns încă să coordoneze un proiect, şi-au descoperit abilităţi şi competenţe la care nu s-ar fi gândit.

Blanca Urechiatu, clasa a IX-a Ştiinţe, managerul ultimului proiect implementat, a considerat că implicarea în activităţi de solidaritate este un bun prilej şi un privilegiu de a empatiza cu semenii, de a-i ajuta pe copiii bolnavi internaţi la Secţia de pediatrie din Spitalul Municipal să uite câteva ore de griji şi boală. „Am reuşit, în cele trei vizite prevăzute în proiect, să ridicăm moralul copiilor bolnavi şi am văzut zâmbetele mari pe feţele lor mici, exact aşa cum am pus noi titlul proiectului. Ba, mai mult, au zâmbit şi mămicile cu copii foarte mici internaţi la pediatrie şi suntem bucuroşi că activitatea noastră a fost evaluată cu zâmbetul pe buze. Proiectul «Zâmbete mari pe feţe mici» a constat în vizitarea timp de trei săptămâni, în week-end, a Secţiei de pediatrie de la Spitalul Municipal Caransebeş, pentru a-i implica pe copiii internaţi în jocuri de mişcare şi comunicare, le-am făcut teatru de păpuşi sau i-am atras în momente de teatru forum, am confecţionat cu ei flori şi animăluţe din hârtie, şerveţele şi baloane modelabile, i-am deghizat şi pe copii în diferite personaje şi am organizat unele jocuri distractive, acestea fiind activităţile care au ca scop distrarea acelor copii, astfel încât să îi facem să uite de problemele lor de sănătate şi să le dăm un plus de a zâmbi” a declarat Blanca Urechiatu.

Prima activitate din proiect a fost însă colectarea de obiecte la nivelul şcolii. Ca şi la „Shoebox”, aşteptările au fost depăşite, elevii colegiului au adus cantităţi impresionante de dulciuri şi jucării, chiar şi hăinuţe, deşi nu au fost solicitate, la standul cu personaje din poveste. Într-o singură zi, au reuşit să strângă cutii întregi de cadouri. Mai mult, au făcut donaţii modice pentru a putea să se fotografieze împreună cu membrii Impact Vox costumaţi sau cu perucile şi pălăriile din dotare, bani care mai apoi s-au transformat în dulciuri pentru copiii de la spital.

Apoi, membrii Impact Vox, nu cu mult mai mari decât unii dintre beneficiarii proiectului, s-au împărţit în grupe de câte 6-7 şi şi-au adaptat prestaţia în faţa copiilor bolnavi, în funcţie de vârsta acestora. Însufleţită de ideea proiectului, pentru prima dată în viaţa ei, Adriana Pădure, autonumită Clovnul Ţăpăilă, ne-a mprturisit că şi-a depăşit emoţia de a vorbi în public şi că a ajuns la concluzia că îi place să lucreze cu copiii: „De curând am descoperit lucruri noi despre mine, lucruri care nu mă aşteptam să existe în sufletul meu. Fiecare dintre noi a îmbrăcat câte un costum hazliu şi am luat cea mai mare doză de iubire pe care o aveam în sertarul inimii. Eu am ales sa mă costumez într-un clown. La început, m-am simţit incomod îmbrăcată astfel şi eram sigură că nu voi reuşi să aduc niciun zâmbet pe acele feţe micuţe. Am intrat pe porţile spitalului şi imediat mi-am luat cel mai frumos zâmbet pe care îl aveam. Am fost primiţi cu foarte multă căldură de cadrele medicale, care ne-au vorbit despre starea micuţilor pacienţi, şi am aflat că unii dintre ei nu sunt însoţiţi de părinţi din diferite motive. Acei copii îşi petreceau chiar şi ziua de 1 Iunie singuri, captivi între pereţii reci ai spitalului, fără niciun prieten. Noi am devenit pentru câteva ore refugiul lor”.

Proiectul „Zâmbete mari pe feţe mici” s-a încheiat, dar nu s-au terminat vizitele la pediatrie. Împreună cu elevii clubului au participat la acţiuni şi voluntari din şcoala lor, dar şi din comunitate, Petrişor Rada şi Simona Ţimonea, de la Centrul de Voluntariat al Episcopiei, şi i-au delectat pe copiii bolnavi cu scamatorii şi glume şi i-au învăţat pe cei mari trucuri de entertainment în grupuri de copii. Simona este de multă vreme prietenă cu elevii din Clubul Impact Vox şi vine cu mare plăcere alături de ei în activităţi diverse. „Între copii şi tineri trăiesc mereu experienţe extraordinare, care cu greu pot fi redate în cuvinte. Simţi cum sufletul îţi întinereşte şi cum îţi vine, fără vreo explicaţie logică, să sari, să te zbengui, să dansezi şi să cânţi… În contextul activităţii cu copiii internaţi la Secţia de pediatrie, toate aceste trăiri sunt mult accentuate, poate şi pentru faptul că aceşti copii se bucură mult mai mult decât copiii sănătoşi, încercând parcă să neutralizeze astfel suferinţă fizică. Am simţit că fiecare mic gest, fiecare tonalitate a vocii, fiecare atingere era un moment de veselie pentru acei copii, răsplata fiind pe masură – râsete, îmbrăţişări şi multe perechi de ochi plini de bucurie. Poate părea egoist, dar pentru asemenea răsplată voi merge în mijlocul lor ori de câte ori voi fi chemată!”, ne-a mărturisit ea. Aşadar, acţiunile vor continua şi în afara proiectului.

Ce urmează peste vară pentru Clubul Impact Vox? După ce Andrei va termina cu examenele de bacalaureat, vor merge cu toţii la Timişoara, cu zecile de bidoane de dopuri strânse în timpul semestrului al II-lea, şi le vor duce la unul dintre punctele de colectare, pentru a finaliza etapa actuală a campaniei „Dopuri pentru o cauză” din şcoala lor. Şi, bineînţeles, vor colecta idei pentru viitoare proiecte, fiecare având ca temă de vacanţă să găsească cel puţin o problemă cu care se confruntă comunitatea şi câteva modalităţi diferite de rezolvare a acesteia, fiindcă din toamnă încep iarăşi concursurile naţionale de proiecte, iar nevoia de diversitate în învăţarea scrierii şi implementării de proiecte este foarte mare.

Daniela Fara, Mihaela Pral, Alexandra Nicolau,

Lideri locali Impact

impact 2impact 3