„Îmi doresc să văd încheiate toate proiectele pe care le-am început anul trecut”


Declară Gheorghe Roma, primarul comunei Slatina Timiş

În iulie 2012, la Slatina Timiş au demarat lucrările de reabilitare a reţelei de apă. Astfel, au fost înlocuite conductele pe o lungime de 15 kilometri şi au fost montate 600 de cămine cu apometre. Pe perioada iernii, lucrările au fost sistate, dar din primăvară, imediat ce vremea o va permite, constructorul se va pune din nou pe treabă, în aşa fel încât până la mijlocul verii noua reţea de apă să poată fi dată în folosinţă. Pentru proiectarea şi executarea lucrării, Primăria Slatina Timiş a alocat din bugetul local suma de un milion de lei.

„Înainte captam apa de la suprafaţă, dar calitatea acesteia nu era cea mai bună. Nici staţia de tratare a apei pe care o avem nu ne-a ajutat prea mult. Însă, cu o reţea nouă de apă, dar şi pentru că am hotărât să săpăm trei foraje, lucrurile vor sta cu totul altfel. De asemenea, montarea apometrelor ne va ajuta să contorizăm mai bine consumul de apă. De acum înainte, fiecare gospodărie va plăti exact atât cât va consuma“, ne-a declarat Gheorghe Roma, primarul comunei Slatina Timiş. Pentru că lucrările la reţeaua de apă au afectat podeţele şi rigolele, administraţia locală a hotărât că acestea trebuie refăcute, urmând ca după finalizarea lor să se facă reparaţii şi la carosabil.

Printre proiectele de viitor ale edilului comunei se numără şi demararea lucrărilor la Centrul de informare turistică, investiţie de 140.000 de euro, pe care Primăria a reuşit să o obţină accesând fonduri europene nerambursabile, derulate prin Măsura 313. O altă investiţie ce va prinde contur are ca obiectiv scoaterea de pe DE 70 a utilajelor cu tracţiune animală şi a celor agricole. „Am obţinut finanţare europeană pe Măsura 125, pentru amenajarea unui Drum agricol de cinci kilometri, tronson ce va fi asfaltat şi care le va facilita oamenilor accesul către terenurile agricole. Nu ştim când vor şi începe lucrările, pentru că, deşi licitaţia a avut loc, una dintre firmele participante a depus contestaţie. Momentan, aşteptăm răspunsul Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, care se va pronunţa în acest caz“, a mai spus Gheorghe Roma.

Întrebat despre planurile de viitor, edilul a declarat că tot ceea ce-şi dorește este finalizarea proiectelor aflate în derulare, dar şi atragerea de noi fonduri pentru cele care au ratat „la mustaţă“ finanţarea europeană.

„Îmi doresc să văd încheiate toate proiectele pe care le-am început anul trecut, dar şi pe cele pe care le vom demara în perioada următoare. Nu trebuie uitat nici proiectul pe care l-am depus la ADR 5 Vest pentru reabilitarea Şcolii din Slatina Timiş, care, deşi a întrunit punctajul necesar, nu a mai intrat la finanţare. Nu ne-am pierdut speranţa, şi poate până la urmă vom obţine şi aceşti bani. De asemenea, avem un proiect pentru apă şi canalizare în satul Ilova, depus încă din 2011 la Agenţia Fondului pentru Mediu. Pentru că şi acesta a avut soarta celui de la Şcoală, cu precizarea că ni s-a permis să-l depunem din nou la Ministerul Mediului, suntem încă în aşteptarea unui răspuns. Ne confruntăm şi cu o problemă legată de construirea unei baze sportive în curtea Şcolii din Slatina Timiş – dotată cu teren multifuncţional, vestiare, grupuri sanitare şi nocturnă –, şi asta datorită faptului că proiectul este finanţat în baza Ordonanţei 7/2006. La acest proiect cofinanţarea Primăriei a fost de 17 la sută, bani care au fost plătiţi integral constructorului. Restul sumei, care ar fi trebuit alocată din fonduri bugetare, nu a mai intrat în conturile constructorului. Sperăm să se rezolve această problemă cât mai curând. În ceea ce priveşte planurile pentru perioada următoare, vom încerca să reactualizăm toate avizele proiectelor care şi-au ieşit din termen şi, în funcţie de cum se vor deschide liniile de finanţare pentru proiectele din mediul rural, vom încerca din nou să accesăm bani europeni“, a mai spus Gheorghe Roma.

Sonia BERGER