Generalul Dinulică îşi pune sufletul pe tavăMuzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș, în colaborare cu Cercul Militar Caransebeș şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Caraş-Severin, a organizat joi, 24 octombrie, vernisajul expoziției „Armata Română, în anul Centenarului Banatului. Exponate din colecția personală a generalului de brigadă (r) Gheorghe Cristian Dinulică”, la sediul instituției de cultură din Piața General Ioan Dragalina. La eveniment au participat numeroşi ofiţeri şi subofiţeri din Ministerul Apărării Naţionale, reprezentanţi ai administraţiei locale şi judeţene, oameni de cultură, cadre didactice, precum şi un foarte mare număr de elevi de la liceele din municipiu.
„Evenimentul sărbătorește în avanpremieră Ziua Armatei Române, prin expoziția care aduce în fața publicului peste 200 de piese inedite din colecția personală a generalului de brigadă (r) Gheorghe Cristian Dinulică. Totodată, este expusă și uniforma purtată de general în Afganistan, care dezvăluie latura militară, dar și cea umană a Armatei Române. Expoziția beneficiază de suport audio-video, care aduce în fața vizitatorilor imagini în premieră din teatrele de operațiuni ale Armatei Române, şi se adresează publicului de toate vârstele, fiind un bun prilej de a cunoaște repere importante ale istoriei militare a României, dar și povestea ofițerului de carieră și a omului Gheorghe Cristian Dinulică”, a spus managerul muzeului, Dacian Rancu.
După rugăciunea şi alocuţiunea susţinută de PS Lucian Mic, Episcopul Caransebeşului, Marius Damian, administratorul public al judeţului, a vorbit despre semnificaţia evenimentului, precum şi despre sprijinul pe care Consiliul Judeţean Caraş-Severin îl acordă muzeului caransebeşean, la toate acţiunile pe care această instituţie de cultură le organizează. „Vreau să-l felicit pe generalul Dinulică, pentru că şi-a expus aici o parte din suflet, dar şi pentru activitatea pe care a desfăşurat-o de-a lungul anilor şi prin care ne-a dovedit că este un adevărat român. Sunt bucuros că văd atâţia tineri aici, care pot să vadă exponate cu totul deosebite şi să înţeleagă rolul important pe care Armata Română l-a avut de-a lungul istoriei noastre”, a adăugat Marius Damian.
Primarul Felix Borcean s-a referit la faptul că gen. brig. (r) Gheorghe Cristian Dinulică îşi expune cu acest prilej, „pe tavă”, o parte din activitatea sa militară, amintirile şi realizările unei cariere îndelungate puse în slujba ţării. „Faptul că expune toate acestea la Caransebeş, pentru prima dată, ne face să credem că el chiar este un fiu al acestor locuri, şi nu unul prin adopţie, cum spune dânsul. Noi ne-am fi dorit ca, în chiar aceste zile, să îi putem oferi şi titlul de «Cetăţean de Onoare», iar această distincţie să se numere printre aceste exponate, însă, din motive birocratice, n-am reuşit acest lucru, dar, în data de 31 octombrie, Consiliul Local Caransebeş va vota, cu siguranţă, această propunere. Până atunci, însă, noi am pregătit o Diplomă de merit, pentru contribuţia personală deosebită adusă la dinamizarea vieţii social-culturale în municipiul Caransebeş”, a spus edilul.
Primind distincţia, generalul de brigadă (r) Gheorghe Cristian Dinulică a spus că diploma nu este doar a sa, ci a Armatei Române, şi în primul rând a Armatei din Banat şi din Caransebeş, oraş în care şi-a desfăşurat activitatea vreme îndelungată, sosind aici cu gradul de locotenent. „Toate obiectele din această expoziţie sunt primite, fie de la oficialităţi civile, fie de la comandanţi militari din ţară şi din străinătate, şi mă refer la drapele, plachete, diplome, săbii, precum şi o parte din cele 60 de medalii primite de mine, printre care Virtutea Militară în grad de Ofiţer, Cavaler şi Comandor. M-am gândit să nu păstrez acasă, în cutii, aceste obiecte cu valoare sentimentală pentru mine şi pentru familie, ci să le expun aici, la muzeu, unde au ocazia să le vadă copiii în primul rând, pentru că ţin foarte mult să popularizăm această meserie, a armelor, cea mai nobilă pe care o poate urma un tânăr. Fiindcă pot să spun că am luat ţara liberă, cu împrumut, de la părinţii noştri, şi trebuie să le-o dăm, tot liberă, copiilor noştri”, a mai spus gen. brig. (r) Gheorghe Cristian Dinulică.
La rândul său, istoricul şi scriitorul caransebeşean Constantin Brătescu a vorbit despre importanţa evenimentului, cu trimitere la vremea când clădirea muzeului adăpostea Regimentul de Graniţă Româno-Bănăţean Nr. 13, care a avut o istorie glorioasă, evidenţiind faptul că zona grănicerească a Caransebeşului a dat Armatei Imperiale un număr însemnat de generali, care, după ce au fost obligaţi să renunţe la uniforma militară, au devenit oameni politici români care prezentau încredere în rândurile cetăţenilor din sudul Banatului. „Totodată, gândul meu se îndreaptă şi spre Regimentul 96 Infanterie, înfiinţat în toamna anului 1919, imediat după eliberarea, după dezrobirea Banatului, la început cu două companii, mai târziu cu 12 companii. Acest regiment s-a încununat de glorie în timpul celui de Al Doilea Război Mondial. În luptele din Est, în 1942, regimentul a avut sarcini foarte importante în zona Kerci şi în Munţii Caucaz, în urma acestor lupte primind Ordinul «Mihai Viteazul», clasa a III-a. După 23 august, în urma luptelor din Transilvania, Regimentului 96 i-a revenit sarcina importantă să realizeze podul de trecere peste Tisa. A reuşit, şi întreaga Divizie 19 a trecut pe teritoriul Ungariei. După luptele de la Budapesta, regimentul fost decorat din nou, tot de regele Mihai, cu aceeaşi înaltă distincţie, «Mihai Viteazul», clasa a III-a. Toate acestea arată drama pe care a trăit-o poporul, împreună cu Armata Română şi cu clasa politică din ţara noastră, într-o perioadă extrem de grea. Aş vrea să mai spun doar că, după întoarcerea din vara anului 1945, Armata Sovietică şi politicienii sovietici au aşezat Armata Română într-un con de umbră, iar în vara anului 1946, Regimentul 96 Infanterie Caransebeş a fost desfiinţat, împreună cu multe alte trupe, şi s-a trecut la reorganizarea Armatei Române pe baze sovietice. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în viaţa politică şi în toate domeniile de activitate. Comisarii sovietici au avut de lucru mult, iar noi a trebuit să stăm în genunchi în faţa lor. Şi am stat aşa cam multă vreme”, a mai spus Constantin Brătescu.
În încheiere, elevii s-au deplasat într-o sală alăturată, unde organizatorii au amenajat un atelier de lucru cu armament şi materiale de profil de la o Unitate militară din Lugoj, pentru a prezenta oferta educaţională pentru Şcolile de ofiţeri şi subofiţeri.
Expoziția va fi deschisă până în data de 9 decembrie, de luni până vineri, între orele 8 – 16.
Bogdan NAUM