Gabriel Olariu vrea tehnicieni şi mecanici de aviaţie, pregătiţi la Caransebeş


Cu ocazia ultimei acţiuni desfăşurate pe Aeroportul Caransebeş, atunci când, la sfârşitul lunii trecute, aici au poposit, timp de câteva ore, 29 de aparate de zbor uşoare, am stat de vorbă cu Gabriel Olariu, investitorul care şi-a anunţat ideea de a deschide în municipiu o şcoală la care ar urma să se pregătească tehnicieni şi mecanici de aviaţie.

Îmi doresc să facem aici, la Caransebeş, un liceu tehnologic în care să pregătim tehnicieni şi mecanici pentru avioane şi elicoptere, o instituţie a cărei programă să fie acreditată atât la nivel naţional, de Ministerul Educaţiei Naţionale, dar şi de autorităţile aeronautice mondiale, şi mă refer aici la EASA – pentru Europa, şi FAA, care răspunde de America. În momentul de faţă, în România nu avem o şcoală de mecanici care să fie acreditată la nivel internaţional, astfel că toţi absolvenţii de şcoli de mecanică din ţara noastră trebuie să meargă pentru certificări fie în Cehia, fie în alte părţi, aşa că de ce să nu facem aici, la Caransebeş, toate astea?”, a spus Gabriel Olariu.

Ca răspuns la reacţiile din presă vizavi de iniţiativa sa, Gabriel Olariu a ţinut să explice că el se află în municipiu în calitate de acţionar al SC Aeroportul Caransebeş SA, afirmând că situaţia este foarte complicată, deoarece societăţile celor doi acţionari ai obiectivului sunt în insolvenţă. „E o procedură complicată, am început-o deja, suntem pe drumul cel bun, dar cel mai important este că ştim ce vrem. Eu doresc ca, la finalul procesului, care poate dura şase sau opt luni, ori chiar un an, eu să devin acţionar majoritar la SCAeroportul Caransebeş SA, care are pe această locaţie în proprietate câteva clădiri, dar are şi un contract de concesiune pentru teren şi construcţii încheiat cu Consiliul Judeţean Caraş-Severin, care este proprietarul acestora şi care este în litigiu cu SCAeroportul SA, însă sper ca lucrurile să revină la normal. Noi, ca societate, trebuie să ne achităm datoriile faţă de această instituţie, iar Consiliul Judeţean, dacă e de părere că mai există prevederi din contract care nu au fost îndeplinite sau altceva, ne aşezăm la masă, discutăm, pentru a debloca situaţia, astfel încât la Caransebeş să se poată reautoriza acest aeroport”, a mai spus Gabriel Olariu.

În ceea ce priveşte situaţia acţionariatului, Olariu a mai afirmat că a cumpărat deja acţiunile deţinute la SC Aeroportul Caransebeş SA de Iosif Armaş, şi se află în discuţii cu reprezentanţii SC Argirom Internaţional SA, societate în insolvenţă, pentru cumpărarea celor peste 20 la sută din acţiuni, şi în negocieri şi chiar în proces de cumpărare a acţiunilor SC Excav Prod SRL, firmă aflată, de asemenea, în insolvenţă.

În momentul de faţă, la aeroport se execută lucrări de reparaţii la construcţiile aflate în proprietatea societăţii la care este acţionar Gabriel Olariu, însă pentru clădirile care aparţin Consiliului Judeţean Caraş-Severin este nevoie de acordul instituţiei pentru a face acest lucru. „Am demarat şi procedura de autorizare la Ministerul Educaţiei Naţionale, şi la Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar – ARACIP, pentru un liceu tehnologic, în sensul că am depus documentele şi am plătit taxa aferentă. În 11 şi 12 iunie, a avut loc evaluarea externă în vederea autorizării unităţii de învăţământ Liceul Tehnologic «Max Auschnit» Caransebeş, în urma căreia s-a stabilit îndeplinirea standardelor minimale corespunzătoare celor 43 de indicatori, situaţia fiind evidenţiată în Procesul-verbal Nr. 255/12.06. 2018. De asemenea, am început deja lucrările la o construcţie pe care o avem aici, deoarece iniţial aveam variante să aşteptăm până anul viitor. Eu am zis că nu are rost să pierdem un an, fiindcă în acest prim an va fi o clasă a IX-a, cu 16 elevi, şi, dacă putem, atunci să începem cât mai repede, arătând, în felul acesta, că suntem bine intenţionaţi. Am încheiat un parteneriat cu Asociaţia Aeronautică Română, care are deja un program de curriculă acreditat de EASA, astfel încât acest liceu, dacă vor exista doritori, îşi va începe cursurile încă din luna septembrie a acestui an”, a adăugat Gabriel Olariu.

Pentru frecventarea cursurilor va exista o taxă, însă, pentru că acesta ar fi primul an şi fiindcă se doreşte încurajarea tinerilor pentru a veni la acest liceu, cei care vor începe în luna septembrie nu vor trebui să o achite. Cursurile vor avea o durată de patru ani, la care se va adăuga un an de practică, după care absolvenţii vor putea lucra la Caransebeş, în ţară, sau pot fi recomandaţi marilor companii. „Am fost recent la un mare târg la Orlando, în Statele Unite, unde am avut o discuţie cu directorul tehnic de la Boeing, care mi-a spus că nu pot eu să produc atâţia mecanici, cât are el nevoie, şi vorbim doar de o singură companie. Dacă noi ne vom concentra să producem aici personal calificat, care să aibă şi licenţele pentru a putea lucra, sunt sigur că aceşti tineri vor fi apreciaţi şi în Europa, şi peste Ocean”, a mai spus Gabriel Olariu.

În ceea ce priveşte cadrele didactice care îi vor pregăti pe elevi, s-a luat deja legătura cu foste cadre militare care au activat la baza aeriană de la Caransebeş, în paralel pe aeroport urmând să se desfăşoare şi activităţi economice. „Avem un număr de 30 de foste cadre – maiştri militari, ingineri, chiar piloţi – pensionare, dar încă tinere, cu care vrem să colaborăm. Le-am trimis documentele la Bucureşti, pentru a fi acreditate şi pentru aviaţia civilă, nu doar pentru cea militară, ei urmând să fie primii profesori şi instructori. Pentru materiile obişnuite – matematică, limba română – vom lua cadre didactice din Caransebeş, nicidecum din altă parte, şi împreună cu primarul Felix Borcean am identificat deja câteva idei de colaborare, dar nici eu nu am o baghetă magică sau sute de milione, astfel încât în două luni să se întâmple minuni. Investiţia va fi oricum mare. Avem consultanţi şi din America, şi din România. Una dintre activităţi va fi cea de dezmembrare a avioanelor care şi-au terminat resursa de zbor, dar care mai au încă piese foarte bune, ce pot fi refolosite. În Europa mai sunt două mari centre, care aparţin de Airbus, şi încă opt mai mici, care preiau piesele de la ei, dar interesul meu e ca noi, aici, la Caransebeş, să devenim unul dintre principalii colaboratori ai companiei Boeing în Europa, sens în care vom îmbina partea de şcoală cu partea de dezmembrare, care va fi aducătoare de profit”, a mai adăugat Gabriel Olariu.

Primarul Caransebeşului, Felix Borcean, prezent şi el la evenimentul găzduit de aeroport, a declarat că este sută la sută pentru această iniţiativă, chiar dacă Primăria nu are niciun amestec în situaţia delicată în care se găseşte aeroportul. „Chiar şi aşa, sprijin în totalitate acest plan de business. Mi se pare unul extraordinar de sănătos, să creşti specialişti într-o unitate de învăţământ nou-înfiinţată, fie ea şi în regim privat, şi să dezvolţi ulterior locuri de muncă. Ce nu mi-a plăcut din ceea ce a spus Gabriel Olariu este faptul că ar vrea să ducă aceşti elevi în altă parte. Eu sunt de părere că ei ar trebui să rămână aici, pentru că, dacă sunt formaţi aici, aici ar trebui să rămână, iar acest plan de business ar trebui să funcţioneze integral în Caransebeş sau în ţara noastră, ideea generală fiind să ţinem oamenii aici, pentru că foarte mulţi tineri au tendinţa de a pleca în centrele universitare sau, mai rău, chiar în alte ţări”, a spus edilul municipiului.

Gabriel Olariu şi-a arătat disponibilitatea de a purta discuţii cu reprezentanţii Consiliului Judeţean Caraş-Severin, instituţie care, recent, şi-a exprimat public poziţia în ceea ce priveşte situaţia Aeroportului Caransebeş: „Un liceu sau alte afaceri pe aeroport exced în mod categoric şi flagrant obiectul contractului de concesiune”.

Bogdan NAUM