„Frontul” a ajuns în Gara Caransebeş


O mai veche dorinţă a administraţiei locale caransebeşene – aceea de a avea în municipiu o locomotivă cu aburi pe care să o amplaseze într-un loc vizibil, ca element de estetică urbană – este pe cale să se împlinească. Zilele trecute, la Caransebeş a ajuns o asemenea locomotivă. Ea a fost construită în anul 1944, la Uzinele cehoslovace Skoda-Plzen, şi a fost destinată Armatelor germane din Al Doilea Război Mondial, care luptau pe Frontul de Est. Când Frontul de la Iaşi a fost rupt, nemţii s-au retras în degringoladă, astfel că ea fost considerată captură de război de către ruşi, care au încercat să o ducă în Uniunea Sovietică. Ecartamentul căilor ferate ruseşti fiind însă diferit de cel european, 23 de locomotive au fost întoase de la graniţă şi au ajuns la Iaşi, unde au fost supuse unor reparaţii la Uzina „Nicolina”, în anii 1956-1957. În perioada comunistă, locomotiva a funcţionat la Depoul din Petroşani, unde a parcurs peste 600.000 de km, fiind scoasă din uz în anul 1972.

De atunci, ea a stat sub cerul liber în Remiza Subcetate, fără nici o întrebuinţare, iar în urmă cu doi a fost transportată la Jimbolia, unde ar fi trebuit să fie întreţinută şi protejată, ea urmând să ajungă un exponat într-un muzeu de profil. În urmă cu doi ani, ea a fost garată pe o linie moartă lângă gară din Jimbolia şi abandonată, ajungând astfel într-o stare avansată de degradare.

Recent, Societatea de Administrare a Activelor Feroviare de la Bucureşti şi-a dat acordul pentru mutarea ei în oraşul de pe Timiş şi Sebeş, iar primarul municipiului, Marcel Vela, speră ca până la 1 decembrie să expună această locomotivă, împreună cu un vagon de epocă, într-un scuar în zona Gării Caransebeş.

Bogdan NAUM