De aproape patru ani, Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” şi Societatea Femeilor Ortodoxe, în parteneriat cu Episcopia Caransebeşului, Primăria municipiului şi Consiliul Judeţean, derulează o serie de proiecte sociale destinate populaţiei cu nevoi speciale. În acest sens, la sediul Societăţii Femeilor Ortodoxe se asigură o masă caldă pentru copiii ai căror părinţi nu-şi pot permite să se ocupe de ei aşa cum şi-ar dori, datorită situaţiei de criză, tinerii fiind încurajaţi şi să nu abandoneze şcoala. (C. Senco)
Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” şi Societatea Femeilor Ortodoxe, în parteneriat cu Episcopia Caransebeşului, Primăria municipiului şi cu Consiliul Judeţean derulează de aproape patru ani o serie de proiecte sociale, menite să vină în sprijinul populaţiei cu nevoi speciale. Unul dintre acestea se adresează copiilor care frecventează şcoala şi care provin din familii nevoiaşe. „Astăzi, când este criză în întreaga societate românească, sunt foarte mulţi copii ai căror părinţi nu-şi permit, datorită situaţiei, să se ocupe de ei aşa cum şi-ar dori. De aceea noi venim în sprijinul lor şi, pe de o parte, îi încurajăm să nu părăsească şcoala, pe de altă parte încercăm să le asigurăm zilnic o masă caldă, aici, la sediul Societăţii Femeilor Ortodoxe. Selecţia beneficiarilor se face cu ajutorul şcolilor din municipiu, cu care avem legături foarte bune. Avem un asistent social care preia fiecare caz în parte, face o anchetă socială, în baza căreia copiii intră în program”, ne-a declarat părintele Gabriel Gozman-Pop, de la Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul”.
Deocamdată, de acest program beneficiază un număr de 25 de copii, dar se intenţionează creşterea numărului lor. Acest proiect va fi completat cu un Centru de tip „after-school”, unde copiii îşi vor face temele şi vor desfăşura activităţi extracurriculare, sub supravegherea unui personal de specialitate. „Prin aceste activităţi, Societatea Femeilor Ortodoxe, împreună cu Biserica, încearcă să-şi împlinească acea chemare care spune că trebuie să venim în ajutorul celor care sunt defavorizaţi sau au lipsuri”, a mai adăugat părintele Gozman.
Orele de după şcoală, copiii şi le vor petrece în compania unor cadre didactice. „În rândul membrelor noastre avem doamne profesoare, învăţătoare active sau pensionare care şi-au oferit serviciile, în sensul că, în mod voluntar, acestea îi vor ajuta pe copii, fiecare la materia ei – matematică, limba română, engleză”, ne-a declarat Viorica Duţu, membră a Societăţii Femeilor Ortodoxe. De altfel, nu doar cadrele didactice care îi vor ajuta pe elevi la rezolvarea temelor o vor face fără a fi retribuite, ci toată activitatea Societăţii Femeilor Ortodoxe se bazează pe voluntariat, iar principala sursă de finanţare a societăţii este asigurată Asociaţia elveţiană „Viitor cu România”, completată de sprijinul acordat de alte instituţii sau persoane fizice care apreciază efortul depus de femei.
Carmen SENCO