Felix Borcean: „Încă avem pumni de împărţit şi sânge de vărsat…”


Şedinţa de joi, 29 noiembrie, a Consiliului Local Caransebeş a pornit cu stângul, încă din start iscându-se discuţii aprinse între preşedintele de şedinţă Florin Bogdea, cel care este şi liderul grupului social-democrat în acest for, şi Ana Bratu, secretarul Primăriei, mărul discordiei fiind procesul-verbal al şedinţei precedente, din care lipsea dialogul purtat de consilierul PSD şi colegul său liberal Filip Strejariu.

În cele din urmă, spiritele s-au calmat, dar nu pentru mult timp, deoarece săbiile au fost scoase din nou din teacă atunci când a venit vorba despre proiectul de hotărâre privind abrogarea HCL Nr. 152 din 30 mai 2016, privind organizarea licitaţiei publice cu strigare, cu adjudecare la cel mai mare preţ obţinut, în vederea vânzării a 25 de loturi de teren cu destinaţia construire case. Cum iniţiatorul acestuia a fost primarul Felix Borcean, consilierii liberali au votat „pentru”, în timp ce social-democraţii s-au abţinut. Chiar dacă proiectul nu a trecut, în acest caz fiind nevoie de două treimi din voturile consilierilor prezenţi, Florin Bogdea a avut un schimb aprins de replici atât cu edilul municipiului, cât şi cu secretarul Ana Bratu, privind legalitatea acestui act normativ.

Situaţia s-a tensionat şi mai mult atunci când la vot a fost supus proiectul de hotărâre iniţiat de această dată de Florin Bogdea, referitor la aborgarea Hotărârilor de Consiliu Local Nr. 39/21.02.2002 şi Nr. 110/26.04.2006. Prima dintre acestea avea ca obiect punerea la dispoziţia investitorilor a unor terenuri în zonele Şesu Roşu, Valea Cenchii, Caromet SA, sau în zona limitrofă Centurii de ocolire a municipiului, care urmau să fie dezmembrate şi parcelate conform necesităţilor celor interesaţi, dar făcea referire şi la unele condiţii pe care aceştia trebuiau să le îndeplinească privind suprafaţa de teren, valoarea investiţiei ori numărul de salariaţi şi termenul de garanţie. HCL 110/26.04.2006 se referă la două parcele de teren, una în Valea Cenchii, în suprafaţă de 4.595 mp, şi una în zona Caromet SA, de 5.000 mp, ambele urmând să fie destinate realizării de investiţii în domeniul producţiei, şi aici existând o serie de condiţii impuse de administraţia locală, dar şi o comisie condusă de primar şi însărcinată cu analizarea potenţialilor investitori şi împuternicită să încheie contractele şi să stabilească toate clauzele acestora.

Cum de această dată social-democraţii au votat „pentru”, iar liberalii s-au abţinut, proiectul a fost respins, moment în care Florin Bogdea a citit o listă lungă cu investiţii care, deşi au fost anunţate, nu s-au finalizat, juriştii Primăriei dându-i asigurări că, în aceste cazuri, terenurile s-au întors la Primărie, care nu a fost prejudiciată în niciuna dintre situaţiile semnalate.

Nemulţumirile liderului grupului PSD din Consiliul local nu s-au oprit însă doar la aceste aspecte, el răspunzând, în plenul şedinţei, şi la unele comentarii de ordin personal făcute în presă de senatorul Marcel Vela, referitor la accidentul în care a fost implicat Florin Bogdea, în discuţii fiind antrenat şi viceprimarul Marius Isac.

Referitor la cele întâmplate în plen, după şedinţă primarul Felix Borcean a făcut o serie de aprecieri. „Dacă trag linie după această şedinţă, mă gândesc că suntem în situaţia în care se află întreaga ţară, aceea de dezbinare generală, şi mă gândesc că azi, la una dintre festivităţile la care am participat, alături de Florin Bogdea, în calitatea sa de director al Liceului Tehnologic «Dacia», le spuneam celor de faţă că mă bucur că suntem acolo reprezentanţi ai comunităţii ortodoxe, ai cultului catolic, eu, primarul PNL, Florin Bogdea consilier PSD, şi putem să stăm la aceeaşi masă. Iată că, totuşi, o şedinţă cum s-ar fi dorit să fie aceasta, cu caracter festiv, în preajma sărbătoririi Centenarului, s-a transformat în una dintre cele mai urâte şi prosteşti manifestări pe care putea s-o nască o astfel de şedinţă. Puteam să dăm o altă notă unui astfel de moment, dar se pare că racilele trecutului încă ne bântuie, încă avem pumni de împărţit şi sânge de vărsat, încă se mai simt acordurile duşmăniilor trecute, şi a ieşit ce-a ieşit… Şi totul a plecat de la o nimica toată, un proces-verbal… Am avut invitaţi, şi cred că grupul PSD putea să se abţină până la o viitoare şedinţă, fie ea ordinară sau extraordinară”, a spus Felix Borcean.

Sonia BERGER