N-avem gripă, dar avem vaccin


Judeţului Caraş-Severin i-a fost repartizată de către Ministerul Sănătăţii o primă tranşă de 1.560 de doze de vaccin antigripal. Categoriile de populaţie cu risc de a dezvolta complicaţii la contactarea gripei au fost deja luate în evidenţă, având prioritate la vaccinare. De asemenea, în raport cu utilizarea vaccinului vor fi înaintate, la nevoie, cereri suplimentare.

Până în prezent, la nivelul judeţului Caraş-Severin nu au fost raportate cazuri de gripă. Grupele populaţionale considerate cu risc de dezvoltare a unor complicaţii datorită gripei şi pentru care Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă vaccinarea antigripală pentru sezonul 2014-2015 identificate în Caraş-Severin sunt persoanele cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 64 de ani, în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astm sau virusul HIV. În judeţ au fost catagrafiate 10.823 de astfel de persoane, dintre care 238 de gravide, cadre sanitare şi personal auxiliar din spitale, unităţi din ambulatoriu, salariaţi ai instituţiilor de ocrotire şi ai unităţilor de bolnavi cronici – 3.120“, se arată într-un comunicat al Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Caraş-Severin.

La întocmirea catagrafiei au fost incluse toate persoanele în vârstă aflate în instituţiile de ocrotire pentru bătrâni, respectiv cele de la Anina, Bocşa, Reşiţa, Caransebeş şi Sacu, precum şi personalul care desfăşoară activitatea în aceste unităţi. De asemenea, având în vedere faptul că marea majoritate a pacienţilor aflaţi în evidenţă sunt persoane în vârstă, se vor repartiza cantităţi suficiente de vaccin pentru unităţile medicale cu profil de boli de nutriţie şi diabet, precum şi oncologie. Vaccinarea antigripală la nivelul Secţiei de hemodializă şi al persoanelor seropozitive HIV se va organiza separat, se mai precizează în comunicatul DSP.

Bianca METEŞ