Cântece din Banat și Mărginimea Sibiului au răsunat la Voislova


Căminul Cultural din Voislova a găzduit sâmbătă, 28 septembrie, cea de-a treia ediție a Festivalului coral-folcloric „Răsună Valea Bistrei”, organizat de Primăria și Consiliul Local al comunei Zăvoi, împreună cu Școala Gimnazială Zăvoi și Asociația Culturală „Grănicerii Văii Bistrei” din Voislova.
Cuvântul de deschidere a aparținut primarului comunei Zăvoi, Doru Iustin Cîrdei, care a adresat un mesaj de bun-venit tuturor participanților la festival, după care corul-gazdă al evenimentului, „Grănicerii Văii Bistrei” din Voislova, a interpretat Imnul național.
Ca și la edițiile anterioare, prima formație înscrisă în programul festivalului a fost Ansamblul „Doina Bistrei”, alcătuit din copii de la Școala Gimnazială Zăvoi și unitățile de învățământ arondate acesteia, care, sub coordonarea instructorului Ioan Chici, au prezentat o suită de dansuri populare specifice Banatului Montan.
A urcat apoi pe scenă Corul Casei de Cultură din comuna Dudeștii Noi, județul Timiș, dirijat de această dată chiar de către primarul acestei comune, Alin Nica. Merită amintit că între această formațiune artistică și corul-gazdă s-a dezvoltat un parteneriat cultural, asigurat atât prin prezența dudeștenilor pe scena Căminului Cultural din Voislova, cât și prin prezența voislovenilor la Festivalul „Rapsodiile neamului”, găzduit de Casa de Cultură din Dudeștii Noi. Repertoriul prezentat de această dată de corul din Dudeștii Noi a fost alcătuit din piesele „Bună seara dragi români”, prelucrare după o melodie populară, „Pentru tine, Doamne”, priceasnă armonizată de Nicu Moldoveanu, și „Iac-așa”, prelucrare din folclor, armonizată de Simion Nicolescu.
A urmat Corul reunit al rășinărenilor din comuna Rășinari, judeţul Sibiu, dirijat de preotul Daniel Sima, formație aflată pentru prima dată pe scena Căminului Cultural din Voislova, care a interpretat o suită de cântece populare din zona Mărginimii Sibiului. Reprezentanți ai unei comune cu bogate tradiții artistice, din care s-au ridicat personalități de seamă ale culturii române, ca poetul Octavian Goga și filosoful Emil Cioran, rășinărenii au încântat publicul prezent nu doar prin cântecele specifice Mărginimii, la care acompaniamentul a fost asigurat de sunetul dulce al fluierului, mânuit cu măiestrie de unul dintre vârstnicii corului, dar și prin frumusețea portului popular specific acestei zone.
În continuare, pe scenă a urcat Corul Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” din Caransebeș, dirijat de preot profesor Gheorghe Tistu, formație ce a constituit o prezență nelipsită de la toate edițiile festivalului și care, de fiecare dată, s-a bucurat de aprecierea publicului, exprimată prin bogate aplauze. De această dată, portofoliul interpretativ al corului a cuprins melodiile „Rugăciune” de Constantin Drăgușin, „Povestea călugărului Pitirin” din repretoriul rus, „Astăzi, fraților români” de Nicolae Lungu, „Eu mă duc, codrul rămâne” de Timotei Popovici și „Pe-al nostru steag e scris Unire” de Andrei Bârseanu.
Programul festivalului a fost încheiat de Corul „Grănicerii Văii Bistrei” din Voislova, dirijat de profesor Daniela Chițiga, gazdele acestui eveniment, care a dat glas lucrărilor corale „Dor, dorulețule”, prelucrare după o melodie populară, „Ce vii, bade, târzior?”, armonizată de preot Marin Velea, și „Trageți hora”, armonizată de Carol Mittert.
La finalul manifestării, primarul comunei Zăvoi, Doru Iustin Cîrdei, a mulțumit tuturor celor care și-au adus contribuţia la organizarea acestui eveniment, formațiunilor invitate la festival pentru participare, publicului pentru atenție și membrilor Corului „Grănicerii Văii Bistrei” din Voislova, pentru efortul depus în organizarea acestei manifestări.
Având ca scop declarat, încă de la prima sa ediție, revitalizarea mişcării coral-folclorice în zona Văii Bistrei, prin promovarea acestui gen muzical în rândul publicului şi prin crearea unor legături de prietenie şi colaborare între formaţiunile participante, Festivalul coral-folcloric „Răsună Valea Bistrei” a reușit și de această dată să asigure un cadru prielnic pentru stabilirea unor punți de legătură între membrii unor comunități locale ce și-au propus să organizeze și să susțină formațiuni corale sau ansambluri folclorice, în vederea promovării tradițiilor culturale din zonele lor de proveniență.
Firuț MIHUȚ