Economia se duce în cap!


Conform datelor centralizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, în luna ianuarie, în Caraş-Severin, au fost înmatriculaţi doar 45 de noi agenţi economici, şi asta după ce, timp de mai multe luni, acest indice a fost într-o continuă scădere. Dintre aceştia, 29 sunt Societăţi cu Răspundere Limitată, nouă Persoane Fizice Autorizate şi şapte Întreprinderi Individuale, două fiind firme cu aport de capital străin, una din Germania şi una din Serbia.

Conform aceleiaşi statistici, pe parcursul anului trecut, numărul înmatriculărilor efectuate a scăzut cu 5,42%, respectiv cu 65 de agenţi economici. Chiar şi aşa, însă, numărul profesioniştilor activi din punct de vedere juridic a crescut cu mai mult de un procent, de la 12.902 la finalul anului 2015, la 13.062 în decembrie anul trecut. Situaţia paradoxală se explică prin aceea că suspendările operate în Caraş-Severin au scăzut cu 8,52%, numărul de dizolvări pe parcursul anului trecut a fost de doar 256, iar de mai bine de un an şi jumătate societăţile intrate în insolvenţă sunt într-o scădere continuă. În statistica efectuată comparativ 2015-2016, numărul firmelor intrate sub incidenţa acestei legi a scăzut cu 32,06%.

O creştere s-a înregistrat pe segmentul radierilor de firme, de la 960 în 2015, la 1.073 anul trecut. Există posibilitatea ca, odată cu eliminarea taxelor ce trebuiau plătite pentru înmatriculări, aceste operaţiuni să crească din luna februarie.

Bianca METEŞ