După cinci ani, la Caransebeş s-a scumpit gunoiul


Consilierii locali caransebeşeni au aprobat solicitarea operatorului de salubritate privind modificarea şi ajustarea tarifelor practicate de societatea Transal Urbis pentru colectarea, transportul şi depozitarea gunoiului menajer şi similar, actualizându-le cu rata inflaţiei. Ultima majorare a tarifelor a fost făcută în 2009, indicele de inflaţie pe ultimii cinci ani fiind de 28,28 la sută.

Astfel, începând din ianuarie, cetăţenii care locuiesc la bloc, făcând parte dintr-o asociaţie de proprietari, vor plăti pentru gunoiul menajer 8,28 de lei pe lună, faţă de 6,24 lei, cât achitau până acum, iar caransebeşenii care domiciliază la case vor achita 10,35 lei, faţă de 7,8 lei, cât era tariful până în luna decembrie a anului trecut. Conform aceleiaşi Hotărâri de Consiliu Local, din luna ianuarie, persoanele juridice vor plăti pentru un metru cub de gunoi menajer 103,54 lei, faţă de 68,03, cât achitau până acum.

Operatorului local de salubritate, Transal Urbis, şi-a justificat solicitarea de majorare a tarifelor prin aceea că ADI „Intercom Deşeuri”, societatea care se ocupă de gestionarea la nivel judeţean a deşeurilor, a majorat tarifele încă din luna septembrie 2014. De remarcat că atunci când s-a luat această decizie, din cei 13 asociaţi câţi numără ADI „Intercom Deşeuri”, doar repezentanţii oraşelor Caransebeş şi Oţelu Roşu şi cel al comunei Berzasca s-au opus creşterii tarifelor, demersul lor neavând însă sorţi de izbândă.

Bianca METEŞ