„Păsărarilor” cărăşeni le-au crescut aripi la Caransebeş


Timp de trei zile, la sfârşitul săptămânii trecute, Sala de sport „Valeria Borza” a Şcolii cu clasele I-VIII Nr. 8 din Caransebeş a găzduit Expoziţia judeţeană de păsări de curte, păsări ornamentale, porumbei, iepuri, cobai şi păsări exotice, organizată de Asociaţia Crescătorilor de Păsări şi Animale Mici de Rasă „Fauna Cărăşană”, în colaborare cu Primăria municipiului. Şi, chiar dacă manifestarea a avut loc la începutul lunii ianuarie, ea se consideră ca făcând parte din anul competiţional 2014, ne-a informat preşedintele Asociaţiei, Alin Deteşan.

Primul cumpărător a fost chiar edilul caransebeşean Marcel Vela, care, după inaugurarea expoziţiei, a achiziţionat o pereche de papagali pe care a declarat că-i va ţine în biroul de la Primărie, unde mai are un acvariu cu peşti exotici.

Suntem o Asociaţie judeţeană, cu sediul în Reşiţa, iar eu sunt caransebeşean, de aceea îi informez pe această cale pe cetăţenii din zonă care vor să se înscrie la noi, să vină la cabinetul nostru. În ultimii ani am organizat expoziţii în mai multe oraşe, în fiecare an în altă localitate, pentru a le putea arăta vizitatorilor cât mai multe exponate. Am fost la Oraviţa, la Bocşa, iar acum suntem la Caransebeş pentru a doua oară consecutiv, aici găsind sprijin din partea autorităţilor locale, care ne-au pus la dispoziţie acest spaţiu. Încercăm să facem o expoziţie şi la Reşiţa, sunt speranţe că vom reuşi, dar încă nu am găsit spaţiul adecvat. În fiecare an încercăm să creştem atât numărul exponatelor, cât şi valoarea lor”, a mai spus Alin Deteşan.

În Sala de sport „Valeria Borza” au fost prezentate 790 de exponate, cele mai multe fiind găini – 400, 200 de porumbei, iepuri, papagali, porcuşori de Guineea şi păsări ornamentale şi exotice. Printre exponate s-au numărat păsări importate în ultima lună de crescătorii cărăşeni din Germania, rase rare în România, precum şi iepuri cu greutatea de la 1 kg până la 9,3 kg, Gâşte de Toulouse de peste 13 kg, păuni şi raţe, emblema expoziţiei deschise de vineri până duminică fiind o găină deosebită, din rasa „Phoenix”, cu coada de peste un metru.

În ceea ce priveşte expozanţii, nucleul de bază este cărăşean, cu grupuri de la Caransebeş şi Reşiţa şi cu membri din zonele Oraviţa şi Bocşa, dar au fost prezenţi la manifestare şi doi crescători din judeţul Timiş, doi din Mehedinţi şi unul din localitatea Simeria.

Asociaţia noastră a fost la Expoziţia Naţională, în luna noiembrie a anului trecut, şi am venit de la Suceava cu opt campioni naţionali, clasându-ne onorabil, între primele şapte Asociaţii din ţară. Facem parte din Federaţia Asociaţiilor Crescătorilor de Păsări şi Animale Mici de Rasă Pură din România, iar în 2014 ne-am înscris şi în al doilea for naţional, la Uniunea Generală a Crescătorilor de Porumbei, Păsări şi Animale Mici de Rasă. Sunt două foruri, unul ne oferă posibilitatea de a participa la expoziţii cât mai mari în ţară, iar celălalt ne asigură reprezentarea la expoziţiile europene, unde, spre sfârşitul anului, în noiembrie, în Franţa, la Metz, se va desfăşura o competiţie la care vom participa şi noi cu câteva exponate care credem noi că au şanse să câştige un premiu”, a mai spus Alin Deteşan.

Duminică, 11 ianuarie, în ultima zi a expoziţiei, a avut loc jurizarea exponatelor, în urma căreia s-au acordat 100 de premii de campioni judeţeni, apoi, după centralizarea tuturor datelor, organizatorii au mai acordat un număr de încă 17 trofee speciale.

Bogdan NAUM