După 30 de ani,


Caransebeşul, din nou în Divizia A!

La sfârşitul săptămânii trecute, Sala Polivalentă din cartierul caransebeşean Pipirig a găzduit, timp de trei zile, Turneul de calificare în Divizia A1 la volei masculin. La competiţie au participat echipele Steaua Bucureşti, Tricolorul Ploieşti, Universitatea Timişoara şi Volei Club Banatul, din municipiul de pe malurile Timişului şi Sebeşului.

În prima zi, vineri, 9 mai, în meciul-vedetă, s-au întâlnit formaţiile Volei Club Banatul şi Steaua, principala contracandidată a gugulanilor la promovarea în eşalonul superior. Cu sprijinul publicului, mare amator şi cunoscător de volei, şi cu Lung, Lelea şi Oprişor – un fost stelist! – în formă de zile mari, băieţii antrenaţi de Pavel Craia au reuşit să-i învingă pe bucureşteni cu scorul de 3-1, cedându-le acestora setul al doilea. În celălalt meci al zilei, bănăţenii de la Universitatea Timişoara au pierdut dramatic întâlnirea cu Tricolorul Ploieşti, cu scorul de 2-3.

Din păcate pentru gugulani, în ziua următoare, sâmbătă, ei au fost învinşi cu 3-1 de Tricolorul Ploieşti, într-o partidă în care au plecat favoriţi. În plus, în acest meci, Cătălin Lelea, aflat, aşa cum am mai spus, în mare formă, a suferit o fractură deschisă, medicii văzându-se nevoiţi să-i pună piciorul în ghips. În primul meci al zilei, Steaua s-a impus cu un categoric 3-0 în faţa timişorenilor de la Universitatea , scoţându-i, astfel, din cărţile promovării în prima ligă a voleiului românesc.

Duminică a fost ziua decisivă. Într-o sală plină, în care au luat loc şi membrii galeriei de fotbal Magica Balta, rândurile lor fiind întărite cu suporteri veniţi de la Reşiţa şi de la Oţelu Roşu, Steaua Bucureşti a trecut în primul meci de Tricolorul Ploieşti cu scorul de 3-0. Indiferent însă de rezultat, pentru a-şi asigura, din campionatul viitor, prezenţa în Divizia A1, caransebeşenii aveau nevoie de o victorie cu 3-0 sau cu 3-1 în faţa voleibaliştilor de la Timişoara, în condiţiile în care Cătălin Lelea – cel căruia municipalitatea i-a prelungit contractul cu încă trei ani – a privit meciul de pe margine, dintr-un cărucior pe roţi.

Gugulanii au câştigat primul set cu 25-19, însă l-au controlat încă de la început, mult mai multe emoţii având în runda a doua, în care, deşi au învins cu 25-17, adversarii le-au pus cu adevărat probleme. Revenirea timişorenilor, anunţată parcă de jocul din setul anterior, s-a produs în runda a treia, pe care şi-au adjudecat-o cu 25-20. În setul al patrulea, unul pe care l-au dominat clar de la un cap la altul, caransebeşenii s-au impus cu 25-14, asigurându-şi, astfel, după 30 de ani, participarea în Divizia A1.

După joc, primarul municipiului, Marcel Vela, prezent şi de această dată la meci, a ţinut să mulţumească public Federaţiei Române de Volei, care a aprobat organizarea acestui turneu la Caransebeş, publicului care a fost jucătorul în plus în această competiţie, celor care au contribuit la reînfiinţarea echipei şi la promovare fiindcă au crezut în ea, celor care au reuşit ca, în doar două săptămâni, să pună la punct Sala polivalentă pentru ca ea să poată găzdui turneul, jucătorilor care au făcut parte din echipă în urmă cu 30 de ani şi duminică au fost prezenţi la meci, consilierilor locali, care, indiferent de culoarea politică, au fost de acord cu finanţarea formaţiei de volei, precum şi preşedintelui Volei Club Banatul, Cristian Stepanescu, şi antrenorului Pavel Craia.

Este un moment extraordinar, după 30 de ani Caransebeşul este în locul pe care îl merită – unul dat de tradiţia, istoria, devotamentul şi publicul acestui eveniment –, pe prima scenă voleibalistică a ţării. A fost frumos, pentru că a fost şi palpitant, şi cred că până la urmă cei mai buni au câştigat, din păcate şi cu unele accidentări, cu jertfe care, în ultima zi, se pare că i-au motivat şi mai tare pe elevii prof. Pavel Craia şi Caransebeşul a învins. Sper ca în campionatul care urmează să ne organizăm, să ne mobilizăm şi noi, administraţia locală, eventual să găsim şi sponsori, să mai aducem jucători de valoare din ţară sau din străinătate, pentru că eu am învăţat să visez uneori cu ochii deschişi şi n-ar fi exclus ca, în câţiva ani, să vină aici şi echipe străine, jucând într-o ligă europeană, cu această echipă minunată”, a declarat, după încheierea partidei, primarul Marcel Vela.

Ne bucurăm de victorie, a fost o organizare impecabilă, publicul a fost extraordinar, mereu alături de noi, şi asta ne-a ajutat foarte mult. Am avut ghinioanele pe care le-am avut, inerente de altfel la un turneu de o asemenea anvergură, şi mă refer la Lelea şi Someşan, dar am depăşit momentul şi sper ca de aici încolo să avem mai mult noroc”, a spus şi antrenorul Pavel Craia.

Iată lotul care a contribuit la această performanţă: Raul Oprişor, Liviu Murgoi, Arin Ciucă, Andrei Achimescu, Sebastian Silaghi, Eduard Niţă, Alex Trica, Florin Balica, Sergio Diaconescu, Ştefan Someşan, Emil Lung şi Cătălin Lelea, antrenaţi de prof. Pavel Craia.

Sorin ROGOZ