Doru Cîrdei, primarul harnic al comunei Zăvoi



Chiar dacă acești ultimi ani, afectați de pandemie și recent de războiul de la granițele țării, au lăsat urme adânci atât în sufletele noastre, cât și în activitățile zilnice, datorită încrederii primite prin vot, vicepreședintele PNL Caraș-Severin, Doru Iustin Cîrdei, nu a renunțat nicio clipă la respectarea tuturor promisiunilor făcute comunităţii din Zăvoi, în fruntea căreia se află.
Într-o recentă discuţie purtată cu primarul Doru Cîrdei, am aflat o parte din realizările acestuia în primul an de activitate din mandatul 2020-2024.
Printre proiectele începute în mandatul trecut și aflate în curs de derulare în acest mandat se numără „Canalizare menajeră și stație de epurare în localitățile Valea Bistrei, Zăvoi și 23 August, comuna Zăvoi, județul Caraș-Severin”, finanțat din fonduri de la bugetul de stat în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL II), valoarea inițială a proiectului, încheiat între Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Comuna Zăvoi, fiind de 7.043.067 lei (inclusiv TVA), din care 6.685.459 lei (inclusiv TVA) reprezintă valoarea finanțării de la bugetul de stat, iar 357.608 lei (inclusiv TVA), cofinanțarea de la bugetul local.
Ca urmare a aplicării dispozițiilor Ordonanței de Urgență a Guvernului Nr. 114/2018, Ordonanței de Urgență a Guvernului Nr. 93/2021 și Ordonanței Guvernului Nr. 15/2021, valoarea actualizată a proiectului este de 8.007.641,56 lei (inclusiv TVA), din care 7.022.007,42 lei (inclusiv TVA) reprezintă finanțarea de la bugetul de stat, iar 862.710,26 (inclusiv TVA) reprezintă cofinanțarea de la bugetul local.
Proiectul este realizat în proporție de aproximativ 70%, ponderea cea mai mare din acest procent fiind dată de lucrările la rețeaua de colectare a apelor menajere, care sunt finalizate în proporție de 90%, în prezent executându-se lucrări la restul de rețea, la stația de epurare și la subtraversările de drum național, drum județean și cale ferată.
Până la această dată, a fost decontată suma de 4.672.356,82 lei din valoarea totală a proiectului, iar din această sumă 3.882.488,76 lei au fost achitați de la bugetul de stat, restul de 789.868,06 lei fiind achitați de la bugetul local.
„Un alt proiect este «Modernizare străzi ȋn localitatea Poiana Mărului, comuna Zăvoi, județul Caraș-Severin», acesta fiind finanțat din fonduri de la bugetul de stat în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL II). Valoarea inițială a proiectului, conform Contractului de finanțare încheiat între Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Comuna Zăvoi, a fost de 6.415.809,37 lei (inclusiv TVA), din care 6.055.434,12 lei (inclusiv TVA) reprezintă valoarea finanțării de la bugetul de stat, iar 360.375,25 lei (inclusiv TVA) este cofinanțarea de la bugetul local. Ca urmare a finalizării procedurilor de achiziție publică, a aplicării dispozițiilor Ordonanței de Urgență a Guvernului Nr. 114/2018, a Ordonanței de Urgență a Guvernului Nr. 93/2021 și Ordonanței Guvernului Nr. 15/2021, valoarea actualizată a proiectului este de 5.839.621,10 lei (inclusiv TVA), din care 5.573.416,05 lei (inclusiv TVA) reprezintă finanțarea de la bugetul de stat, iar 266.205,05 (inclusiv TVA) reprezintă cofinanțarea de la bugetul local. Proiectul este realizat în proporție de circa 65%, ponderea cea mai mare din acest procent fiind dată de lucrările de realizare a covorului asfaltic, care sunt finalizate în proporție de circa 80%, în prezent continuându-se asfaltarea tronsoanelor rămase și executându-se lucrări la podețele de trecere peste două pâraie și la rigolele de scurgere a apelor pluviale. Până la această dată, a fost decontată suma de 2.965.431,76 lei din valoarea totală a proiectului, iar din această sumă 2.798.777,16 lei au fost achitați de la bugetul de stat, restul de 166.645,60 lei fiind achitați de la bugetul local. «Reparaţii, reabilitare, modernizare Centru cultural Măgura” este un alt proiect finanțat din fonduri europene în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR-FEADR), valoarea inițială a proiectului, conform Contractului de finanțare încheiat între Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale și Comuna Zăvoi, este de 2.298.811,36 lei (inclusiv TVA), din care 1.435.288,50 lei (inclusiv TVA) reprezintă valoarea finanțării de la bugetul de stat, iar 863.522,86 lei (inclusiv TVA) reprezintă cofinanțarea de la bugetul local. Proiectul se află în fază de execuție, până în prezent fiind decontată suma de 207.527,53 lei, din care 81.017,52 lei au fost achitaţi din fonduri europene, iar restul de 126.510,01 au fost plătiți din bugetul local”, a spus Doru Cîrdei.
Un alt proiect este „Modernizare iluminat public stradal în Comuna Zăvoi, judeţul Caraș-Severin, prin programul Administrației Fondului de Mediu (AFM) privind sprijinirea eficienței energetice și a gestionării inteligente a energiei în infrastructura de iluminat public”. Acesta este finanțat de către Administrația Fondului de Mediu prin Programul privind sprijinirea eficienței energetice și a gestionării inteligente a energiei în infrastructura de iluminat public, valoarea totală fiind de 1.224.974,10 lei, din care 900.000 de lei reprezintă ajutorul public nerambursabil acordat prin Administrația Fondului de Mediu, iar restul de 324.974,10 lei reprezintă contribuția de la bugetul local. Proiectul se află în derulare, proiectul tehnic fiind deja finalizat, iar în prezent se organizează procedura de achiziție publică pentru selectarea executantului. Până la această dată, a fost decontată suma de 6.545 de lei din valoarea totală a proiectului, banii fiind plătiți din bugetul local.
Edilul ne-a mai vorbit şi despre proiectul „Reabilitare și modernizare străzi în intravilanul localității Măru, comuna Zăvoi, județul Caraș-Severin”, care a fost aprobat de către Consiliul local al comunei Zăvoi, fiind realizat în două etape, din care prima a fost finalizată în mandatul anterior, iar cea de-a doua în acest an. Sursa de finanțare a proiectului a fost asigurată de la bugetul local al comunei Zăvoi, valoarea totală a investiției ridicându-se la suma de 1.198.196,43 lei. În prezent, lucrările la acest proiect au fost finalizate integral.
În ceea ce priveşte proiectul „Reactualizare Plan Urbanistic General, Comuna Zăvoi, județul Caraș-Severin”, finanțat din fonduri guvernamentale și din sume alocate de la bugetul Consiliului Județean Cara-Severin și de la bugetul local al comunei Zăvoi, acesta este finalizat și se află în etapa de evaluare în vederea obținerii aprobărilor, avizelor și acordurilor din partea instituțiilor și autorităților competente
„Dacă ne referim la proiectele începute în acest mandat și aflate în derulare sau contracte de finanțare semnate în acest mandat, unul ar fi «Refacere drumuri agricole afectate de inundațiile din lunile mai-iunie 2020». Proiectul este finanțat din fonduri de la bugetul de stat și de la bugetul local, valoarea totală a acestuia fiind de 1.068.405,98 lei, proiectare și execuție, din care 632.000 de lei au fost alocați de la bugetul de stat, iar 436.405,98 lei reprezintă contribuția de la bugetul local. În prezent, proiectul este finalizat. Un alt proiect este «Reabilitare și amenajare Cămin Cultural în localitatea Zăvoi, comuna Zăvoi, județul Caraș-Severin», care a fost aprobat de către Consiliul local al comunei Zăvoi la începutul anului 2021, lucrările fiind finanțate din bugetul local, valoarea totală a investiției ridicându-se la suma de 488.069,43 lei. În prezent, şi lucările la acest proiect au fost finalizate integral. Aş mai aminti aici şi proiectul «Înregistrarea sistematică în sistemul integrat de cadastru și carte funciară a imobilelor situate în comuna Zăvoi, județul Caraș-Severin», finanțat din fonduri europene prin Programul Operațional Regional, Axa prioritară 11 – «Extinderea geografică a sistemului de înregistrare a proprietăţilor în cadastru şi cartea funciară» el făcând parte din etapa a treia a proiectului «Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România». Proiectul se află în derulare, în prezent executându-se lucrările de măsurare a imobilelor, în vederea identificării acestora, realizării planurilor de delimitare și amplasament și atribuirii de numere cadastrale noi, ce vor sta la baza înscrierii în noile cărți funciare”, a mai spus Doru Cîrdei.
O altă categorie de proiecte sunt cele depuse în acest mandat sau la care se lucrează la întocmirea studiilor și documentațiilor necesare pentru depunerea lor. Unul dintre acestea este cel intitulat „Reabilitare, modernizare, dotare și extindere sediu Primăria comunei Zăvoi, localitatea Zăvoi, județul Caraș-Severin”. Proiectul a fost depus la Compania Națională de Investiții „C.N.I.” S.A., fiind inclus în lista „Lista sinteză a obiectivelor de investiții ce vor fi finanțate prin Compania Națională de Investiții „CNI S.A”, în cadrul Programului Național de Construcții de Interes Public. Valoarea totală a proiectului, conform devizului general din Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI), este de 4.509.982,22 lei, din care 3.504649,82 lei reprezintă prețul lucrărilor de construcții și montaj ce urmează să fie finanțate prin intermediul Companiei Naționale de Investiții „C.N.I.” S.A., iar restul de 1.005.332,40 lei reprezintă contribuția de la bugetul local. Proiectul se află în derulare, în prezent parcurgându-se procedurile specifice etapei a II-a de aprobare a finanțării pentru acest proiect.
Edilul ne-a mai vorbit şi despre proiectul „Reabilitare, modernizare și dotare Dispensar medical în localitatea Zăvoi, comuna Zăvoi, județul Caraș-Severin”, depus la Compania Națională de Investiții „C.N.I.” S.A., fiind inclus în lista „Lista sinteză a obiectivelor de investiții ce vor fi finanțate prin Compania Națională de Investiții „CNI S.A”, în cadrul Subprogramului „Unități sanitare”. Valoarea totală a acestuia, conform devizului general din Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI), este de 2.450.397,54 lei, din care 1.798.214,34 lei reprezintă prețul lucrărilor de construcții și montaj ce urmează să fie finanțate prin intermediul Companiei Naționale de Investiții „C.N.I.” S.A., iar restul de 652.183,20 lei reprezintă contribuția de la bugetul local. Proiectul se află în derulare, în prezent parcurgându-se procedurile specifice etapei a II-a de aprobare a finanțării pentru acest proiect.
„Aş dori să mai amintesc şi de proiectul «Construire și dotare Sală de sport în localitatea Măru, comuna Zăvoi, județul Caraș-Severin», pe care l-am depus la Compania Națională de Investiții «C.N.I.» S.A., fiind inclus în Lista sinteză a obiectivelor de investiții ce vor fi finanțate prin Compania Națională de Investiții «CNI S.A.», în cadrul Subprogramului «Săli de sport». În prezent se derulează procedurile de achiziție publică pentru serviciile de întocmire a Studiului de fezabilitate. Un alt proiect care intră în aceeaşi categorie este şi cel intitulat «Construire și dotare teren special amenajat pentru practicarea sportului în aer liber în localitatea Zăvoi, comuna Zăvoi, județul Caraş-Severin». A fost depusă la Compania Națională de Investiții «C.N.I.» S.A. solicitarea privind includerea proiectului în Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social, Subprogramul «Complexuri sportive», urmând ca solicitarea să fie evaluată și inclusă în Lista sinteză a obiectivelor de investiții ce vor fi finanțate prin Compania Națională de Investiții «CNI S.A.». De asemenea, mai este proiectul «Reabilitare și modernizare drumuri de interes local în localitățile Valea Bistrei, Zăvoi și 23 August, Comuna Zăvoi, județul Caraș-Severin», acesta fiind în faza de elaborare a Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI) și urmează să fie depus la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, în vederea finanțării sale în cadrul Programului Național de Investiții «Anghel Saligny»”, a mai spus primarul comunei Zăvoi.
„Extindere canalizare în localitățile Voislova, Măgura și Măru, Comuna Zăvoi, județul Caraș-Severin” este un alt proiect aflat în faza de elaborare a Studiului de Fezabilitate (SF), el urmând să fie depus la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, în vederea finanțării sale în cadrul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”.
Ajungând aproape de finalul listei, Doru Cîrdei a mai amintit de proiectul „Asigurare sursă suplimentară de apă pentru localitățile Măru, Măgura, 23 August, Zăvoi, Valea Bistrei și Voislova, comuna Zăvoi, județul Caraș-Severin”, care se află în faza de elaborare a Studiului de Fezabilitate (SF) și urmează să fie depus la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, în vederea finanțării sale în cadrul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”, precum şi de cel intitulat „Construire rigole stradale în localitățile Valea Bistrei, Zăvoi și 23 August, comuna Zăvoi, județul Caraș-Severin”, investiția urmând să fie finanțată din bugetul local al comunei Zăvoi, proiectul tehnic fiind realizat, în prezent desfășurându-se procedurile aferente achiziției publice de lucrări.
Bianca METEŞ