Doi comisari de la Garda Financiară, prinşi în flagrant la Caransebeş


Săptămâna trecută, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Timişoara au prins în flagrant, în timp ce primeau mită, doi comisari de la Garda Financiară Caraş-Severin. Flagrantul a fost realizat în sediul unei firme din Caransebeş, unde  Sebastian Zeicu şi  Remus Alin  Doban s-au dus în control. Asupra lor a fost găsită suma de 1.000 de lei, pe care o primiseră pentru a închide ochii la eventualele nereguli descoperite. În sarcina acestora s-au reţinut infracţiunile de luare de mită în formă continuată şi fals intelectual în scopul ascunderii comiterii infracţiunii de luare de mită.

Cu ocazia efectuării unor controale de specialitate realizate în perioada 2011 – 2012, precum şi în data de 29 mai a.c., cei doi comisari  au pretins, acceptat şi primit de la o persoană denunţătoare, reprezentant al unei societăţi comerciale din Caransebeş, suma totală de 2.600 de lei. Banii au fost primiţi de cei doi pentru a aplica societăţii comerciale reprezentate de persoana denunţătoare sancţiuni contravenţionale mai blânde faţă de neregulile constatate şi pentru a oferi protecţie faţă de alte posibile controale efectuate de alţi comisari din cadrul Gărzii Financiare Caraş-Severin.

De asemenea, pentru a crea impresia că şi-au îndeplinit corect atribuţiile de serviciu, Zeicu şi Doban au redactat în fals înscrisuri în care au consemnat aspecte nereale, în condiţiile în care controalele erau formale.

Miercuri, 29 mai 2013, Sebastian Zeicu şi Remus Alin Doban au primit de la persoana denunţătoare 1.000 de lei, procurorii procedând la constatarea infracţiunii flagrante. Cei doi au fost audiaţi la sediul DNA Timişoara. Aceştia au refuzat să facă vreo declaraţie, iar unul dintre ei, ascuns în spatele unor ochelari de soare, a încercat să lovească o cameră de luat vederi a unui cameraman care voia să-l filmeze.

Conform ultimei declaraţii de avere, Sebastian Zeicu deţine, din anul 2006, un apartament de 98 mp în Reşiţa şi jumătate dintr-o casă în  Ungaria, achiziţionată de soţia sa în 2009, două autoturisme – un Logan şi un Audi, un credit ipotecar de 26.000 de euro, pe care trebuie să-l achite în 25 de ani. Venitul său ca şi comisar al Gărzii financiare a fost de 44.122 de lei, sumele câştigate de soţie nefiind specificate. În cazul lui Doban, acesta a declarat că deţine în concesiune un teren de 1.000 mp la Văliug, este coproprietarul unei case de 170 mp în Reşiţa, al unui BMW achiziţionat în 2005 şi are de plătit un credit de 40.000 euro până în 2036.

Duşi în faţa judecătorilor de la Tribunalul Timiş, cei doi comisari ai Gărzii Financiare Caraş-Severin au primit mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile. Avocaţii lor au declarat recurs împotriva deciziei magistraţilor timişoreni.

Bogdan NAUM