Cum s-a ratat o colaborare la Caransebeş…


Recent, scriam despre un proiect de hotărâre important pentru comunitate care a fost respins în şedinţa Consiliului Local Caransebeş din data de 29 decembrie, aleşii social-democraţi abţinându-se la vot. Este vorba despre cel referitor la atribuirea în folosinţă gratuită, pe o perioadă de cinci ani, către SC Transal Urbis SRL, a nouă amplasamente situate pe domeniul public al municipiului, în suprafaţă de 2 mp fiecare, în vederea montării unor containere pentru colectarea materialelor textile uzate, în zonele Hidroelectrica, a Pieţei Centrale, Raiffeisen Bank, magazinului Penny, Şcolii Generale Nr. 2, magazinului Lidl, Ţarinei (vizavi de supermarketul ZET), Gării, precum şi la intrarea în societatea Transal Urbis.

Conform proiectului de hotărâre, era vorba despre o colaborare între operatorul caransebeşean de salubritate şi firma Secondtextiliasam 2010 SRL din Dorolţ, judeţul Satu Mare, care are ca obiect de activitate colectarea, sortarea, reciclarea şi comercializarea materialelor textile uzate. Dacă această colaborare s-ar fi realizat, firma de colectare a materialelor textile – îmbrăcăminte şi încălţăminte – ar fi pus la dispoziţie, gratuit, containere, şi ar fi asigurat transportul, la sediul acesteia, gratuit. Totodată, societatea ardeleană asigura golirea săptămânală a containerelor, iar la cererea Primăriei Caransebeş sau a oricărei instituţii din municipiu ar fi pus la dispoziţia solicitantului textile în vederea efectuării de donaţii sau pentru servicii sociale primare de care ar fi beneficiat familiile cu mulţi copii, persoane vârstnice aflate în dificultate sau persoane cu dizabilităţi.

Referitor la acest subiect, directorul SC Transal Urbis SRL, Ovidiu Chimigeriu, a ţinut să facă o serie de precizări. În primul rând – a spus el – e regretabil că s-a ajuns într-o asemenea situaţie. „Nouă ne revenea doar sarcina de a pune la dispoziţia firmei, în caz că această colaborare s-ar fi concretizat, zece spaţii, nouă pe domeniul public, pentru care aveam nevoie de acordul Consiliului local, şi o locaţie pe care am stabilit-o cu un agent economic care dispune de o suprafaţă de teren mai mare în zona centrală a municipiului, al cărui acord l-am fi obţinut. Din păcate, cele nouă locaţii nu au fost aprobate, cu toate că ele acopereau toate cartierele Caransebeşului, din centru până la periferii. Pentru societatea Transal Urbis această colaborare ar fi fost benefică, deoarece, în gunoiul menajer pe care noi îl ducem la deponeul de la Drobeta Turnu Severin, aproximativ 20-30 la sută reprezintă tocmai aceste deşeuri textile. Dacă s-ar fi aprobat aceste locaţii şi am fi amplasat acolo nişte containere, cu siguranţă costurile generate de transport şi de depozitare ar fi scăzut. Din păcate, în viziunea consilierilor social-democraţi, acest lucru nu a prezentat prea mare importanţă, după cum s-a văzut la vot. E păcat când se doreşte, dar nu se şi finalizează, o colaborare cu o firmă care vrea să investească în municipiu şi care îşi desfăşoară activitatea în alte 25 de oraşe, cum ar fi Timişoara, Arad, Braşov sau Sibiu, şi aici trebuie să fac precizarea că era vorba despre zece locaţii, şi în fiecare ar fi urmat să fie amplasate între unul şi trei containere, o bucată costând nu mai puţin de 700 de euro, totul ridicându-se la peste 15.000 de euro, exclusiv pe cheltuiala firmei ardelene. Aceasta are un depozit la Lugoj, şi ar fi urmat să se ocupe de colectarea acestor deşeuri textile, în prima lună ar fi venit o dată, de două ori pe săptămână, sau de câte ori ar fi fost necesar, şi-ar fi întocmit un grafic, după care şi-ar fi stabilit un program fix de colectare. Materialele ar fi fost duse la depozitul din Lugoj, unde ar fi fost curăţate, după care ar fi fost transportate la centrul de la Satu Mare. Important mi s-a părut aspectul care se referă la faptul că, la orice solicitare a Primăriei sau a altei instituţii sau fundaţii din Caransebeş, acestea puteau intra în posesia lor, pentru a fi donate, şi totul, repet, pe cheltuiala societăţii Secondtextiliasam”, a spus Ovidiu Chimigeriu.

Directorul SC Transal Urbis a mai precizat că a discutat cu consilierii PSD care s-au abţinut la vot pe marginea motivului care i-a determinat să nu accepte această colaborare, aleşii social-democraţi neavând o explicaţie clară în acest sens. „Înainte de votul din Consiliul local, tot ei au semnat în comisii că sunt de acord. Am discutat cu liderul de grup, Florin Bogdea, şi cu Valentin Dascălu, în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor de la Transal Urbis, le-am explicat despre ce e vorba, în AGA au înţeles, dar când am ajuns în şedinţa Consiliului local, în 29 decembrie 2017, au spus că, dacă au semnat anterior în comisii, asta nu înseamnă că trebuie să şi voteze”.

În aceste condiţii, a mai spus Ovidiu Chimigeriu, va încerca să mai poarte o discuţie cu primarul Felix Borcean privind oportunitatea reintroducerii acestui proiect pe ordinea de zi a unei viitoare şedinţe de Consiliu local. „Eu îmi doresc, totuşi, pentru cetăţenii municipiului, de ce nu chiar pentru societatea Transal Urbis, care ar face astfel economii, amplasarea acestor containere în oraş. Probabil că vom lua legătura cu agenţi economici din Caransebeş, chiar zilele trecute am trimis adrese la sediile firmelor Penny, Kaufland şi Lidl, deoarece există posibilitatea ca, dacă primim acordul lor, să amplasăm câte două sau trei containere în parcările acestor magazine, evitând astfel domeniul public şi nemaiavând nevoie de aprobarea Consiliului local. Sperăm să primim undă verde de la aceste supermarketuri”, a mai spus directorul SC Transal Urbis.

Sonia BERGER