Cum a ajuns mare Muntele Mic


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

La inițiativa Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Guvernul României a adoptat, în data de 7 mai, Hotărârea pentru aprobarea atestării unor localități sau părți din localități, ca Stațiuni turistice de interes național, respectiv local, și pentru modificarea Hotărârii Guvernului Nr. 852/2008 pentru aprobarea normelor și criteriilor de atestare a stațiunilor turistice.
În urma verificării îndeplinirii criteriilor legale, la solicitarea autorităților administrației publice locale, Zona Turistică Borlova – Muntele Mic, aparţinând de comuna Turnu Ruieni, a fost atestată ca Stațiune turistică de interes național.
Puţină lume ştie însă că iniţiativa i-a aparţinut primarului Mihai Maralescu, care a pornit de la ideea construirii unei telegondole pe Muntele Mic. „În demersurile mele pentru obţinerea aprobărilor de care aveam nevoie şi căutarea unei forme de a finanţa acest proiect care să asigure accesul pe munte, am ajuns pe la diferite ministere, printre care şi cel al Turismului, condus la vremea aceea de Bogdan Trif. Dânsul mi-a spus că, dacă pot, să fac măcar o staţiune de interes local, fiindcă în felul acesta ar creşte punctajul la accesarea de fonduri, inclusiv europene, sau cel puţin pe PNDL. Pentru a dobândi statutul de staţiune, şi atunci, ca şi acum, trebuiau parcurşi nişte paşi, întocmite o mulţime de documente, trebuia să ai inclusiv Poliţie locală, aşa că am făcut Poliţie locală la Turnu Ruieni. Una dintre cele mai dificile condiţii pe care trebuia să o îndeplinim a fost aceea de a avea 500 de locuri de cazare. La vremea respectivă nu le-am avut, şi atunci, cum s-ar zice, m-am pus cu gura pe fiecare administrator de pensiune din zonă, acestea trebuind şi clasificate. Până la urmă am reuşit să adun 500 de locuri de cazare, fiindcă eu niciodată n-am ţintit jos, respectiv spre staţiune de interes local, ci am vrut staţiune de interes naţional, care e cel mai înalt grad din România, şi, în plus, eu sunt din Borlova”, a spus Mihai Maralescu.
Edilul a adăugat că fostul ministru Bogdan Trif i-a mai spus că, în cazul staţiunilor de interes local cofinanţarea primăriilor este de 30 la sută din valoarea proiectelor pe care intenţionează să le acceseze, pe când, atunci când e vorba de staţiuni de interes naţional, procentul de cofinanţare scade la 10. Acela a fost momentul în care a luat decizia, deoarece avea un proiect în valoare de 44 de milioane de euro pentru Muntele Mic, prin care aici se vor construi, în viitorul apropiat, o telegondolă, domeniu schiabil, instalaţie pentru zăpadă artificială, telescaun, reţea de iluminat nocturn şi un lac de acumulare, iar acum cofinanţarea din partea administraţiei locale este de doar 10 la sută, bani mulţi, oricum, având în vedere valoarea totală a acestui proiect.
În Caraş-Severin, pe lângă Zona Borlova – Muntele Mic, doar Băile Herculane mai este Staţiune turistică de interes naţional.
Bogdan NAUM