Crescătorii de animale, în Consiliul local!


La finalul ultimei şedinţe a Consiliului Local Caransebeş, a avut loc o discuţie între conducerea administrativă a municipiului şi un grup de crescători de animale prezenţi în Aula „1 Decembrie 1918”, nemulţumiţi de situaţia actuală a suprafeţelor de teren pe care le foloseau până acum pentru păşunat. Aceştia au reclamat mai multe lucruri, dar în general faptul că li s-au micşorat terenurile sau au fost date în folosinţă altor persoane, chiar dacă ei, care sunt caransebeşeni, ar fi avut prioritate în ceea ce priveşte concesionarea ori închirierea lor, şi chiar că au fost păcăliţi de un angajat din cadrul Primăriei.

În discuţie a fost adus terenul de pe munte, de lângă Zăvoi, care aparţine Caransebeşului, şi care, în loc să fie dat crescătorilor din municipiu, a fost concesionat unei persoane din Valea Timișului. Unul dintre cei prezenţi în sală a afirmat că are 600 de capete de animale, având dreptul la 33 de hectare de teren, dar nu are nici măcar 5, fiind nemulţumit şi pentru faptul că 30 mai, deci peste doar o zi, era data-limită pentru depunerea dosarelor la APIA Caraș-Severin, în vederea acordării subvenției.

Un alt crescător a reclamat că un cetăţean din Caransebeș a primit 70 de hectare la Jupa și 24 pe munte, iar el a ajuns doar la 10 hectare, pe care ar trebui să păşuneze 600 de capete, afirmând că toată harababura pleacă de la acordarea subvenţiilor, care, în viziunea sa, pentru normalizarea situaţiei, ar trebui eliminate.

Viceprimarul Marius Isac a acceptat faptul că s-a comis o eroare pe care nu a reuşit să o îndrepte, şi a dat asigurări că crescătorul care a luat cele 60 de hectare de teren nu va primi nici un leu de la APIA, şi, în plus, că va merge în control la crescătorii de animale pentru a verifica legalitatea datelor din contractele de concesiune şi efectivele de animale pentru care s-a solicitat pășunea.

La rândul său, primarul Felix Borcean a declarat că va demara o anchetă internă pentru a vedea dacă, într-adevăr, cineva din Primărie a încălcat legea, promiţând sancţiuni dacă acest lucru se va confirma.

Bianca METEŞ