Conducta cu bani se-apropie de gugulani


În ultima perioadă, i-am ţinut pe cititorii noştri la curent cu situaţia Gazoductului BRUA, care ar urma să străbată patru ţări, pe traseul Bulgaria – Austria, şi va traversa judeţul Caraş-Severin prin sau în imediata apropiere a localităților Băuțar, Marga, Zăvoi, Oțelu Roşu, Glimboca, Obreja, Caransebeș, Constantin Daicoviciu și Sacu. Traseul gazoductului va fi, în cea mai mare parte, paralel cu actualele conducte de transport al gazelor naturale.

O consultare publică în acest sens a avut loc recent și la Primăria Caransebeș, unde mai mulți oficiali ai societăţii Transgaz au discutat cu primarul Felix Borcean, cu viceprimarul Marius Isac, precum și cu o parte din locuitorii cartierului Jupa, pe teritoriul căruia va trece conducta de gaz. Participanţilor la întâlnire le-au fost prezentate proiectul, drepturile bănești pe care trebuie să le primească, modul de calcul al acestora, actele necesare pentru a intra în posesia despăgubirilor, sau detalii vizând construcția efectivă.

Sorin Keszeg, manager proiect servicii BRUA, a declarat că astfel de informări au loc în toate cele 79 de unități administrativ-teritoriale prin care trece conducta BRUA. „Județul Caraș-Severin este în Lotul 3, noi am împărțit proiectul pentru că sunt 479 de kilometri, practic Lotul 3 începând la Marga  și terminându-se la Recaș. Astăzi s-a dat ordinul de începere a lucrărilor pentru firul liniar, la cele trei stații de comprimare amplasate se lucrează deja, la cea din Jupa lucrările fiind cele mai avansate. Se toarnă fundații, vin primele piese din fundația agregatelor de comprimare, lucrările sunt în grafic”, a mai spus Sorin Keszeg. El a adăugat că culoarul de lucru în terenul arabil sau pășune va fi de 21 de metri, iar în zonele în care pe traseul conductei sunt vii, livezi sau păduri, culoarul de lucru se îngustează la 14 metri, pentru a se reduce pagubele care se produc în timpul lucrărilor.

Cetăţenii care locuiesc în Jupa s-au arătat interesați de partea de despăgubiri și de ceea ce se va întâmpla cu subvențiile APIA de care beneficiază pentru terenurile pe unde va trece Gazoductul BRUA. Conform declaraţiilor lui Sorin Keszeg, cu minimum 30 de zile înainte de începerea efectivă a lucrărilor, se va merge cu reprezentanţii constructorului, cu cei de la terenuri de la Transgaz, cu ofițerii de legătură și cu proprietarii, pe fiecare parcelă, şi se va întocmi un inventar cu ceea ce există în momentul respectiv la faţa locului, respectiv tipul de cultură, dacă s-au adus îmbunătățiri – instalații de irigații, solarii, împrejmuiri sau fântâni –, se calculează valoarea lor, aceea fiind şi suma pe care oamenii o vor primi cu titlu de despăgubire pentru unul sau mai mulți ani agricoli. „Noi știm de acele subvenții APIA și există situații punctuale unde se micșorează, temporar, suprafața minimă pentru care se primesc subvențiile, dar atunci noi vom despăgubi diferența de subvenție pe care dânșii nu o primesc de la APIA”, a mai precizat Sorin Keszeg.

Potrivit studiilor, chiria pe un hectar de teren în zona Caransebeș este de 2.700 de lei, iar lucrările în zona județului Caraș-Severin ar urma să se întindă pe o perioadă de un an.

Bogdan NAUM