Consilierii judeţeni şi-au primit certificatele


În prezenţa judecătorului Robert Bîrsescu, locţiitorul preşedintelui Biroului Electoral de Circumscripţie Judeţeană Caraş-Severin, a directorului Autorităţii Electorale Permanente Caraş-Severin, Nicolae Amzoi, şi a prefectului Cristian Gâfu, judecătorul Rustin Ciasc, preşedintele Biroului Electoral de Circumscripţie Judeţeană, a înmânat marţi, 6 octombrie, într-o şedinţă cu caracter ceremonial, desfăşurată în Sala mare a Palatului Administrativ din Reşiţa, certificatele doveditoare pentru consilierii judeţeni aleşi la scrutinul din 27 septembrie.
Rustin Ciasc a ţinut să precizeze că niciuna dintre hotărârile pronunţate de Biroul Electoral Judeţean Caraş-Severin nu doar că nu a fost desfiinţată, dar nici măcar nu a fost modificată, indiferent că au fost atacate la structurile electorale superioare sau la instanţele de judecată.
Conform preşedintelui Biroului Electoral de Circumscripţie Judeţeană Caraş-Severin, pentru Consiliul Judeţean au fost exprimate 118.772 de voturi, 9.732 dintre acestea fiind declarate nule. La scrutinul din 27 septembrie, Partidul Naţional Liberal a obţinut 53.334 de voturi, Alianţa Pro Caraş-Severin – 32.680 de voturi, Partidul Mişcarea Populară a obţinut 14.389 de voturi, Alianţa USR-PLUS a obţinut 6.281 de voturi, Partidul Ecologist Român – 5.791 de voturi, Partidul Puterii Umaniste Social-Liberal a obţinut 3.337 de voturi, iar Partidul Verde – 2.960 de voturi.
„Pragul electoral stabilit pentru intrarea în Consiliul Judeţean Caraş-Severin, pentru un singur competitor electoral, a fost de 5.938 de voturi, pentru competitorii electorali alcătuiţi din două formaţiuni, respectiv alianţele politice sau alianţele electorale cu doi membri, a fost de 8.314 voturi, iar pragul electoral de 8 la sută alocat formaţiunilor electorale compuse din trei sau mai mulţi participanţi a fost de 9.501 voturi. În prima etapă de repartizare a mandatelor, Partidul Naţional Liberal a obţinut 15 mandate, Alianţa Pro Caraş-Severin 9 mandate, iar Partidul Mişcarea Populară – 4 mandate. După redistribuire, pe voturile nefolosite în prima etapă, s-a mai alocat câte un mandat Partidului Naţional Liberal, care a ajuns la cifra 16, respectiv Alianţei Pro Caraş-Severin, care a ajuns la 10, Partidul Mişcarea Populară rămânând cu patru mandate”, a spus Rustin Ciasc.
În ceea ce priveşte alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean Caraş-Severin, cetăţenii au exprimat 120.336 de voturi valabile, 8.241 de voturi fiind declarate nule. Ca scor, candidatul propus de PNL, Romeo Dunca, a obţinut 51.488 de voturi, Silviu Hurduzeu, propus de Alianţa Pro Caraş-Severin, a obţinut 41.796 de voturi, Ionuţ Popovici, candidatul PMP, a obţinut 11.307 voturi, Andrei Plujar, propus de Alianţa USR-PLUS, 5.424 de voturi, Valentin Armaşu, candidatul PER, 5.091 de voturi, Răzvan Simulescu, propus de PPU-SL, 2.933 de voturi, iar Vasile Paul, candidatul Partidului Verde, a obţinut 2.297 de voturi. Astfel, Romeo Dunca a fost ales noul preşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin.
În continuare, o parte a noilor consilieri judeţeni – pentru că trebuie spus că mulţi dintre cei care au fost aleşi au lipsit de la ceremonie – şi-au primit certificatele care dovedesc funcţia în care au fost învestiţi. Astfel, de la PNL, noii consilieri judeţeni sunt, sau ar trebui să fie, fiindcă listele vor suferi cu siguranţă modificări, Marcel Vela, Romeo Dunca, Ioan Popa, Jaro Marşalic, Cornel Galescu, Ioan Chisăliţă, Ovidiu Rădoi, Marius Isac, Marius Beşliu, Camelia Ene, Ghiţă Sporea, Dan Stan, Dumitru Rujan, Liviu Brumar, Mircea Teodorescu şi Cristian Ciobanu. De la Alianţa Pro Caraş-Severin, primii zece de pe listă au fost Silviu Hurduzeu, Flavius Nedelcea, Ioan Crina, Gabriela Stuparu, Caius Diaconescu, Nicolae Grindeanu, Mihai Bona, Valentin Zaharia şi Nicoleta Toader. Ultimii care au fost chemaţi să-şi ridice certificatele au fost cei de la PMP, respectiv Ionuţ Popovici, Gabriela Berecz, Petru Rain şi Oana Cenan-Glăvan.
„Pentru mine, acesta e un moment unic. Mă bucur că am ajuns aici, este o responsabilitate mare pe care cetăţenii judeţului Caraş-Severin mi-au pus-o pe umeri. Va trebui să onorez aceste aşteptări şi sper ca alegerea pe care au făcut-o să fie benefică. Le mulţumesc celor care mi-au fost alături, dar şi celor din cealaltă parte, dar de acum va trebui să găsim împreună soluţii pentru a merge înainte, pentru bunăstarea cetăţenilor judeţului Caraş-Severin”, a spus Romeo Dunca.
Noul preşedinte a mai anunţat că va avea doi consilieri din Caransebeş, respectiv pe Marius Isac, pe probleme de administraţie, şi pe Cornel Galescu, în domeniul turismului.
Sonia BERGER