Ca-n anii de liceu, Stela Enache…


Sala de festivităţi a Palatului Administrativ din Reşiţa a găzduit sâmbătă, 29 iunie, ceremonia de înmânare a titlului de „Cetăţean de Onoare al judeţului Caraş-Severin”, îndrăgitei interprete de muzică uşoară Stela Enache. Pe lângă preşedintele Consiliului Judeţean, Sorin Frunzăverde, şi vicepreşedintele Ilie Iova, la manifestare au participat şi consilierii judeţeni, dar şi numeroşi prieteni şi admiratori ai artistei, care au umplut până la refuz sala.

Conform prezentării făcute de Nicolae Vlădulescu, directorul Teatrului de Vest din Reşiţa, Steliana Aurelia Bogardo, sau Stela Enache, o voce deosebită şi o prezenţă unică a scenei muzicii uşoare româneşti şi o prezenţă profundă în conştiinţa noastră naţională, s-a născut la 24 ianuarie 1950, la Reşiţa. A urmat cursurile liceului, ale Şcolii de muzică şi a practicat sportul tot în municipiul de pe malurile Bârzavei. În perioada 1967-1972 a urmat cursurile Conservatorului „Gheorghe Dima” de la Cluj-Napoca. Simţind că aceasta îi este vocaţia, în timpul Conservatorului a reuşit să se impună la festivalurile de muzică uşoară studenţeşti şi naţionale de la Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, fiind remarcată de renumitul compozitor George Grigoriu, un muzician cunoscut pentru flerul cu care detecta talentele autentice.

De-a lungul carierei, Stela Enache a colaborat cu compozitori mari, dintre cei care au rămas în memoria muzicii, cum ar fi Aurel Giroveanu sau Nicolae Kirculescu. În 1971 s-a căsătorit cu unul dintre cei mai sensibili compozitori pe care i-a avut România, Florin Bogardo, care i-a dedicat cea mai mare parte a lucrărilor sale, mai mult de 60 de piese. Au constituit un cuplu extrem de discret şi au avut împreună doi copii, Stela fiind „purtătorul de cuvânt al familiei”.

După conferirea, de către Sorin Frunzăverde, a Certificatului care îi atestă calitatea de „Cetăţean de Onoare al judeţului Caraş-Severin”, vădit emoţionată, Stela Enache a declarat că primirea acestui titlu e poate cel mai greu examen pe care l-a dat vreodată. „Spun asta deoarece aici, la Reşiţa, mă aflu printre prieteni, pentru că în sală văd atâtea feţe cunoscute, atâţia colegi, atâţia prieteni, şi bineînţeles că inima şi sufletul meu au rămas aici. Este un moment foarte emoţionant pentru mine, o mare onoare, pentru că cei care au fost lângă mine, cei din rândul cărora am plecat, nu m-au uitat şi mi-au acordat acest titlu. Am încercat mereu să nu-mi fac de râs părinţii, profesorii, oraşul sau judeţul, am căutat, pe oriunde am fost, în turnee, să duc numele de român peste graniţe şi să nu-mi fie ruşine că sunt din România şi că sunt din Banat. Pentru că eu mi-s bănăţeancă şi rămân bănăţeancă”, a încheiat Stela Enache, în aplauzele celor prezenţi.

În aceeaşi seară, distinsa interpretă de muzică uşoară a susţinut un minirecital cu ocazia manifestărilor reunite sub genericul „Zilele Reşiţei – Ruga Bănăţeană”.

Mădălina DOMAN