După cinci ani de „ascensiune”,
Coco Galescu mai cucereşte un vârf. Pe cel al Dreptăţii…
Printr-o hotărâre irevocabilă, Tribunalul Caraş-Severin a modificat, recent, Sentinţa civilă pronunţată de Judecătoria Caransebeş, prin care cunoscutul alpinist Cornel Galescu şi Clubul Montan, al cărui preşedinte este, ar fi trebuit să plătească, în calitate de pârâţi, aproape 400 de milioane de lei vechi Asociaţiei Salvamont Caransebeş. Totul a început în urmă cu câţiva ani, atunci când Salvamontul a predat cabana „Scorilo”, Consiliului local al municipiului, iar acesta a predat-o Clubului Montan, în vederea exploatării ei eficiente. Între timp, Asociaţia Salvamont s-a răzgândit şi a cerut Clubului restituirea bunurilor. Iar de atunci, procesele au curs… (T. Mesner)
Alpinistul Cornel (Coco) Galescu obţine succes după succes. După cucerirea celor mai înalte şi tehnice vârfuri montane de pe toate continentele, a celui mai nordic şi a celui mai sudic punct al Pământului, Coco a mai câştigat o bătălie, de acestă dată în instanţă. Mai exact, printr-o hotărâre irevocabilă, Tribunalul Caraş-Severin a modificat în totalitate Sentinţa Civilă Nr. 2530/20.11.2008, pronunţată de către Judecătoria Caransebeş, prin care Coco Galescu şi Clubul Montan Caransebeş, în calitate de pârâţi, ar fi trebuit să plătească aproape 400 de milioane lei vechi Asociaţiei Salvamont Caransebeş. Forul judecătoresc judeţean obligă pârâţii din dosarul mai sus menţionat să restituie asociaţiei 13 paturi din lemn, 12 saltele, două saltele de burete, 19 pături din monton, o bancă din lemn, două mese şi un boiler electric de 50 de litri.
Cum s-a ajuns ca numele unui caransebeşean recunoscut la nivel mondial să fie târât într-un proces de o asemenea speţă? Toată povestea a început în 2005, când, printr-o hotărâre a Consiliului local, acesta s-a asociat cu Clubul Montan Caransebeş, condus de Coco Galescu, în vederea exploatării eficiente a cabanei „Scorilo“ de pe Muntele Mic. Această cabană a fost predată de Asociaţia Salvamont la sfârşitul lui 2005, prin proces-verbal, Consiliului Local Caransebeş, cu toate bunurile aflate în ea, inclusiv cele care mai târziu urmau să facă obiectul unui proces ce s-a întins pe perioada a cinci ani, iar câteva zile mai târziu, Consiliul local a predat totul Clubului Montan. În ianuarie 2006, între Asociaţia Salvamont şi Cornel Galescu, preşedintele CMC, s-a încheiat un contract de custodie având ca obiect „predarea/primirea fără plată a unor obiecte aparţinând Asociaţiei şi depozitarea acestora în cabana «Scorilo», aflată în proprietatea Primăriei Caransebeş“.
Tot în luna ianuarie, dar în 2007, Asociaţia Salvamont intentează proces Clubului Montan şi cere restituirea bunurilor predate prin contractul de custodie. Procesul se judecă la instanţele competente din Caraş-Severin, apoi ajunge la Curtea de Apel Timişoara, dosarul se întoarce spre rejudecare la Judecătoria Caransebeş şi ajunge la Tribunalul Caraş-Severin. La un moment dat, Primăria Caransebeş, prin primar, şi Consiliul Local Caransebeş au devenit intervenienţi în proces, în interes propriu. Una din instanţe chiar a constatat că bunurile cerute de Asociaţia Salvamont – respectiv paturile, mesele, păturile, banca şi boilerul – nu aparţin acesteia ci, potrivit listelor de inventar şi proceselor-verbale de predare-primire depuse de către intervenienţi la dosar, ca şi cabana „Scorilo”, sunt proprietatea Consiliului Local Caransebeş. Ajuns din nou în instanţa judecătorească judeţeană, dosarul ia o nouă turnură. Tribunalul Caraş-Severin respinge atunci cererea de intervenţie a Primăriei Caransebeş ca fiind nefondată şi a obligat pârâţii, adică pe Cornel Galescu şi Clubul Montan, să restituie toate bunurile aflate în custodie la Cabana „Scorilo”. Mai mult, instanţa a obligat pârâţii, în solidar, să plătească Asociaţiei Salvamont şi suma de 1.170 de lei lunar, începând cu data introducerii acţiunii, respectiv 18 ianuarie 2007, şi până la data executării hotărârii (decizia Tribunalului Caraş-Severin a fost pronunţată în 2 septembrie 2009), iar un calcul simplu conduce la suma de aproximativ 400 de milioane de lei vechi.
În data de 13 februarie, Tribunalul Caraş-Severin a pus punct Dosarului Nr. 3669/115/2009, referitor la contestaţia în anulare privind revendicarea imobiliară. Mai exact, instanţa a admis în parte acţiunea civilă formulată de către reclamanta Asociaţia Salvamont Caransebeş împotriva pârâţilor Clubul Montan Caransebeş şi Galescu Cornel şi, în consecinţă, a dispus obligarea pârâţilor în solidar la restituirea către reclamantă a bunurilor cuprinse în lista anexă la contractul de custodie din ianuarie 2006, respectiv păturile şi celelalte nimicuri. De asemenea, instanţa a mai respins cererea de obligare a pârâţilor la plata despăgubirilor civile în valoare de 1.170 de lei lunar, începând cu data introducerii acţiunii şi până la data executării hotărârii.
Tiana MESNER