Peter Pan s-a născut la Rusca Montană!


Cititi joi: INCREDIBIL, DAR ADEVARAT!

peter pan 8peter pan 1

Peter Pan s-a născut la Rusca Montană!

Puţini sunt cei care nu au auzit de Peter Pan, personajul cărţii lui James Matthew Barrie, ecranizată în filme precum „Hook”. Povestea lui Peter Pan este cea a unui copil ce nu vroia să ajungă adult, care locuia pe o insulă ce nu există şi se lupta împotriva Căpitanului Hook. Dacă eroul cărţii autorului scoţian şi-a propus singur să rămână copil, Peter Pan din Banat a rămas pentru posteritate un copil-soldat, care a murit la 21 de ani, departe de ţara sa şi de toţi cei dragi. Povestea lui Peter Pan din Banat a fost imaginată de jurnalistul italian Ferdinando Celi, care a preluat informaţia dintr-un articol de ziar italian şi a transformat-o într-o carte de succes. Soldatul Peter Pan este unul dintre cei peste 22.900 de soldaţi care şi-au găsit sfârşitul în luptele dintre italieni şi Armata austro-ungară, în anii 1917-1918, pe Muntele Grappa, din nordul Italiei.

 

În urmă cu câţiva ani, Ferdinando Celi a început căutările despre soldatul cu nume de poveste şi a descoperit în dosarele Crucii Negre din Austria (instituţie care se ocupă de îngrijirea cimitirelor militare) câteva date interesante: Peter Pan s-a născut în 21 august 1897, la Ruszka-bánya, Krassó-Szörény, Ungaria, a făcut parte din Regimentul 30 Infanterie Honved, Compania a 7-a, şi a murit pe 19 septembrie 1918, la Col Caprile,  1.331 m înălţime.

După îndelungi căutări, cu sprijinul Consulatului Onorific Maghiar din Veneţia şi ulterior cu cel al Prefecturii judeţului Timiş, jurnalistul italian a descoperit că micul orăşel din Austro-Ungaria de atunci este localitatea Rusca Montană din judeţul Caras-Severin.

 

 Piaţa Monte Grappa şi strada Peter Pan, care duce la casa părintească a eroului.raş-Severin. Administraţia locală din comuna cărăşeană i-a confirmat acest fapt, iar Ferdinando Celi, care cunoştea deja România chiar imediat după Revoluţia din 1989, nu a ezitat să facă o excursie până la Rusca Montană. Aşa s-a născut o relaţie de prietenie româno-italiană şi s-au scris mai multe cărţi. În Rusca Montană au fost inaugurate

 

 

Întreaga poveste a lui Peter Pan o puteţi citi în ediţia tiprită a ziarului nostru, care apare pe piaţă joi, 31 ianuarie, dar şi pe site, începând tot de joi.