„Ciobănașul” de la Băuţar a împlinit patru anişori


Peste 700 de copii și tineri din 5 județe – Dolj, Arad, Timiș, Hunedoara și Caraș-Severin – s-au aflat în comuna Băuțar, la cea de-a IV-a ediție a Festivalului-concurs de folclor „Ciobănașul”, desfășurat vineri, 10 iunie.

Manifestarea, organizată de Școala Gimnazială din localitate, s-a desfășurat în cadrul proiectului interjudețean „Sărbătorile satului în sufletele copiilor”, fiind înscrisă în cadrul celei de-a XXV-a ediţii a Seminarului Didactica Internațional. Aceasta urmărește perceperea corectă și conștientă a adevăratelor valori de către copii, din dorința de a-și cunoaște mai bine tradițiile,  obiceiurile și graiul, realizând totodată un schimb de experiență. Acțiunea a reunit atât preșcolari, cât și elevi din ciclul primar, gimnazial și liceal, care au adus pe scena festivalului datinile, obiceiurile și cultura locurilor din care se trag, și care au reînviat spiritul satului tradițional românesc de altădată.

Festivalul a fost structurat pe trei secțiuni: Recitare de poezie în grai, Interpretare vocală și instrumentală, și Ansambluri folclorice de dansuri  și de datini și obiceiuri.

Juriul a fost format din personalități cu experiență în domeniu – coregrafi, realizatori de emisiuni de folclor, soliști de muzică populară.

Prezentatorii acestei ediții au fost Mircea Nicolae Cârtișorean și Maria-Cristina Ciobanu la Ansambluri folclorice, respectiv Andrada Vînaga și Ermioni Codea la Poezie în grai.

Câștigătorii ediției din acest an au fost Ansamblul folcloric „Zarandul”, al Palatului Copiilor din Arad, și Ansamblul „Ad Mediam” din Mehadia – la secțiunea Ansambluri folclorice de dansuri, și Ansamblul „Ciobănașul”, cu obiceiul „Nunta” – la secțiunea Ansambluri folclorice de datini și obiceiuri.

Acțiunea s-a finalizat cu un spectacol de gală susținut de Ansamblul „Junii Gugulani” din Caransebeș – câștigătorii ediției de anul trecut – și de interpreții Mircea Nicolae Cârtișorean din județul Sibiu, Gabi Zaharia, Daniela Văcărescu și Ion Alexandrescu – soliști vocali ai Ansamblului profesionist de cântece şi dansuri „Doina Banatului” din Caransebeş. Toți cei menționați au primit Diplome de participare.

Festivalul „Ciobănașul” a fost organizat de Școala Gimnazială Băuțar, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean, Casa Corpului Didactic, Centrul Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Asociația Învățătorilor Caraș-Severineni, Școlile Gimnaziale din Oțelu Roșu și Zăvoi, Consiliul Local al comunei Băuțar, Primăria comunei Băuțar, Composesoratele din Bucova și Băuțarul Superior. Coordonatorul festivalului a fost prof. Sofica Ciobanu – director al Școlii Gimnaziale Băuțar.

Festivalul a avut ca parteneri media TV Banat, TV Inedit, Vest TV, Radio Reşiţa, Jurnalul de Caraş-Severin, Caraş-Severinul în 7 zile și TVR Timișoara. Duminică, 26 iunie, la ora 10, pe postul TV Inedit va fi difuzată înregistrarea acestei manifestări culturale.

Ediția din acest an a Festivalului Folcloric „Ciobănașul” s-a bucurat de un real succes, spectacolele prezentate fiind apreciate de public și de juriu, ele având o înaltă ținută artistică.

Romulus FRÎNCU