„Grănicerii Văii Bistrei” au trecut granița


Înscriindu-se pe linia evenimentelor menite să întărească legăturile culturale cu etnicii români din Banatul Sârbesc, săptămâna trecută, în perioada 8-9 iunie, a avut loc, la Catedrala Ortodoxă Română din Vârşeţ, cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică Corală Religioasă „Te Deum Laudamus”, manifestare organizată sub Înaltul Patronaj al Consulatului General al României la Vârşeţ, cu sprijinul Societăţii Internaţionale de Studii Muzicale din România, al Asociaţiei „Banatic Art” din Vârşeţ şi al Asociaţiei „Suflet pentru Suflet” din Timişoara, și cu arhiereasca binecuvântare a Preasfințitului Părinte Daniil, Episcopul administrator al Episcopiei Ortodoxe a Daciei Felix din Serbia. Evenimentul cultural a coincis cu Sărbătoarea Înălțării Domnului, aceasta fiind hramul Catedralei Ortodoxe Române din Vârșeț, dar și cu Ziua Eroilor, moment de pioasă recunoștință adusă celor care s-au jertfit pentru independența, unitatea și integritatea Statului Român.

Pe lângă formațiunile corale din Serbia, la manifestarea cultural-religioasă au participat și coruri din Ungaria și România, iar printre cei care au reprezentat țara noastră la acest festival s-au numărat și membrii Coralei „Grănicerii Văii Bistrei” din Voislova, conduși de prof. univ. dr. Dumitru Jompan. Deși a fost cea mai „tânără” formațiune corală care a participat la festival, fiind constituită în urmă cu circa un an și jumătate, Corala „Grănicerii Văii Bistrei” din Voislova a prezentat un număr de șase piese, alese cu grijă de dirijorul corului, unele dintre acestea având un grad relativ ridicat de dificultate în ceea ce privește acuratețea interpretării.

Printre lucrările corale orezentate de coriștii voisloveni s-a numărat și „Cântecul străinătății”, melodie armonizată de Timotei Popovici, pe versurile lui George Crețeanu, ce a fost dedicată tuturor românilor aflați dincolo de granițele țării, acest cântec reușind să stârnească un puternic val de emoție în rândul celor prezenți. La finalul recitalului, membrii Corului „Grănicerii Văii Bistrei” din Voislova și dirijorul acestora, prof. univ. dr. Dumitru Jompan, au primit călduroase aplauze din partea auditoriului, precum și binecuvântarea Preasfințitului Părinte Daniil, Episcopul administrator al Episcopiei Ortodoxe a Daciei Felix din Serbia, dar și invitația de a fi prezenți și la următoarea ediție a acestui festival.

Fiind prima participare a Coralei „Grănicerii Văii Bistrei” din Voislova la un festival internațional care s-a desfășurat în afara frontierelor României, acest lucru a constituit pentru mulți dintre membrii corului o experiență inedită, dar și o bună ocazie de a lua contact cu exigențele unor concursuri de talie internațională, mai ales din perspectiva invitației primite de coriștii voisloveni de a participa la Festivalul „Internationales Adventsingen”, ce se va desfășura la sfârșitul acestui an la Viena. Tocmai de aceea, așa cum a declarat prof. univ. dr. Dumitru Jompan, în perioada următoare, chiar dacă vremea de afară nu va fi în concordanță cu cântecele ce vor fi exersate în cadrul repetițiilor, va fi abordat repertoriul de colinde și cântece populare cu care coriștii din Voislova se vor prezenta la Festivalul „Internationales Adventsingen” din capitala Austriei.

Întrucât la Festivalul Internaţional de Muzică Corală Religioasă „Te Deum Laudamus”, de la Vârșeț, Corala „Grănicerii Văii Bistrei” a reprezantat nu doar localitatea Voislova, ci și comuna Zăvoi și chiar județul Caraș-Severin, noul primar al comunei, Doru Cîrdei, ales în urma scrutinului din data de 5 iunie, i-a însoțit pe membrii corului la acest festival, asigurându-le totodată și transportul la eveniment. Edilul le-a mulțumit coriștilor voisloveni pentru munca depusă în vederea participării la acest festival internațional și a ținut să-i asigure de ajutorul său necondiționat, cu ocazia prezentării acestora la orice manifestare culturală viitoare, care să aibă ca scop păstrarea şi promovarea tradiţiilor şi valorilor culturale şi spirituale locale şi naţionale.

Firuț MIHUŢ