„Cine sapă groapa altuia…“


Clevetirea îşi are rădăcinile în invidie, mândrie, în slavă deşartă, şi este soră bună cu minciuna, după cum înţelept grăieşte proverbul popular „Bârfa şi minciuna merg mână-n mână.“

Multe vede şi aude un preot, mai ales dacă este pus să păstorească sufletele oamenilor în mediul rural. Adesea îl auzi pe Ilie clevetind împotriva lui Ion că porcul lui e mai mare şi mai gras, că Solomon i-a dat soi bun, iar altora le-a ales soi rău ce nu mănâncă. Pe Veta o auzi aruncând cu noroi în Mărie, pentru că are cătrânţă brodată mai frumos, fiindcă şi-a făcut-o la oraş. Cei care clevetesc uită că „Nicio calomnie nu poate distruge meritul.“

S-a întâmplat în urmă cu douăzeci de ani. Sandu Toader s-a străduit să adune bani ca să-şi refacă casa bătrânească. Era o casă de bârne şi chirpici. Îşi dorea să locuiască şi el într-o casă din cărămidă arsă. A vorbit cu Duma, meseriaşul satului, şi acesta s-a oferit să-l ajute. Duma era un om mândru, invidios, nu accepta ca un consătean să fie mai presus decât el. A acceptat să-l ajute pe Sandu Toader, dar şi-a făcut planul ca toată construcţia să o săvârşească în aşa fel încât să nu fie an în care Sandu să nu investească din nou. Aşa că a lăsat pe alocuri câte o portiţă deschisă spre stricăciune. Încă de la fundaţie a avut de grijă să lase câte un cusur. Când a ajuns la acoperiş, s-a gândit să pună ţigla în aşa fel încât ploaia să lase urme în noua locuinţă. După prima ploaie, Sandu l-a şi chemat pe Duma să schimbe câteva ţigle. Acesta s-a arătat dornic să-l ajute imediat. S-a urcat pe acoperiş, dar a uitat locurile pe care nu le-a întărit şi astfel a căzut în pod, din podul casei a căzut în cameră, pentru că stucătura nu a fost solidă, unde a aterizat întâi pe un dulap neîncheiat bine şi astfel a ajuns la spital cu o coastă fracturată, cu picioarele şi mâinile rupte. La piciorul stâng s-a accidentat foarte grav. A fost nevoit să suporte câteva intervenţii chirurgicale şi astfel a rămas cu un picior mai scurt, lucru ce avea să-i fie piedică în practicarea meseriei sale.

La un an după accident, Duma s-a dus la birtul din sat, unde, după ce a băut puţin mai multă răchie, a început să se laude cu ce i-a făcut el lui Sandu. S-a întâmplat să se afle în birt şi Costică Păsulă. Acesta i-a arătat lui Duma că de fapt şi-a făcut rău lui însuşi. Banii primiţi de la Sandu pe construcţie i-a lăsat pe la doctori, de atunci nu a mai putut lucra ca altădată, mai mult decât atât, i s-a dus renumele de meşter nepriceput şi nimeni nu s-ar fi încumetat să-l mai cheme pentru vreo lucrare.

În viaţă, dacă faci bine, bine primeşti, iar dacă faci rău, vei fi înghiţit de propria ta răutate, căci înţelepciune populară adevărat grăieşte: „Cine sapă groapa altuia cade singur în ea.“

Pr. Ion TURNEA